Yemen ventes at føje krav fra shiamilits

Den magtfulde Houthi-milits fremstår som den nye ledende magt i Yemen, siger iagttagere.

Yemens præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, ventes at give efter for krav om forfatningsændringer og magtdeling fra den magtfulde Houthi-milits, der fremstår som den nye ledende magt i landet, siger iagttagere.

- Der vil inden for for få timer blive truffet beslutninger om at gå ind på kravene fra militsen, siger højtstående kilder i Sanaa til Reuters.

Houthimilitsen, som er tæt på Iran, rykkede for fire måneder ind i hovedstaden og har vundet stadig mere magt og indflydelse.

Shiamuslimske militsmænd, der blandt andet har belejret premierministerens residens i Yemens hovedstad, Sanaa, lod onsdag regeringslederen forlade den omringede bygning.

- Militsmændene lod premierminister Khalid Bahah forlade sin bolig efter to dages belejring, siger en talsmand, Rajih Badi. Han tilføjer, at der først var blevet ført "forhandlinger" med militsen.

Premierministeren har søgt tilflugt "et sikkert sted."

Militsmændene har sagt, at deres handlinger skal beskytte eller stabilisere landet.

Men Yemens præsidentpalads er fortsat omringet, og præsident Abdrabuh Mansur Hadi synes reelt at være taget til fange forud for et møde med militsens ledere.

- Alle muligheder er åbne over for præsident Hadi, hed det tirsdag i en udtalelse fra Abdul Malik al-Houthi, der leder militsen, som har navn efter hans afdøde far.

I New York har Sikkerhedsrådet holdt krisemøde om udviklingen i Yemen, som FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har sagt vækker "dyb bekymring".

Houthi-militsen har i mange år kæmpet mod regeringen i Sanaa og har siden september kontrolleret en række områder i Yemen, heriblandt dele af hovedstaden.

I september indgik militsen imidlertid en aftale med præsidenten om dannelse af en ny regering, hvor flere Houthi-folk blev udnævnt til rådgivere for præsidenten.

Aftalen betød samtidig, at militsen skulle trække sig væk fra en række centrale statslige institutioner, som de havde besat.