Zelenskij rasende

Tirsdag foreslog den tidligere amerikanske udenrigsminister, at Ukraine overgiver territorium som del af forhandlingerne med Rusland. Men det er Zelenskij bestemt ikke enig i

Zelenskij afviser Kissinger-plan om opgivelse af territorie.
Følg Krig & katastrofer

Tirsdag holdt den tidligere amerikanske udenrigsminister, Henry Kissinger, videotale på World Economic Forum i Davos.

I talen indikerede han, at fredsforhalingerne mellem Ukraine og Rusland skulle sigte mod at danne grænser langs 'kontaktlinjerne' i Donbasregionen, sådan som de var, da Rusland indledte invasionen tilbage i februar. Det skriver CNN.

- Forhandlingerne bør begynde i løbet af de næste to måneder, før situationen skaber uro og spændinger, som ikke nemt kan løses. Ideelt set bør dele-linjen være en retur til den tidligere status quo, sagde Kissinger.

- Fortsætter krigen efter det, vil det ikke handle om friheden til Ukraine, men være en ny krig mod selve Rusland, tilføjede han.

Henry Kissinger var amerikansk udenrigsminister fra 1973 til 1977. Foto: Ritzau Scanpix
Henry Kissinger var amerikansk udenrigsminister fra 1973 til 1977. Foto: Ritzau Scanpix
 

Skulle grænserne være som før krigen, betyder det, at Ukraine bliver nødt til at give afkald på Krim-halvøen, som Rusland invaderede i 2014. Det ville også inkludere oprørskontrollerede dele af Luthansk og Donbas.

Zelenskij er ikke enig
Onsdag udtykte Zelenskij så stræk uenighed imod den tidligere amerikanske udenrigsminister.

- Uanset hvad den russiske stat gør, er der nogle, der siger 'lad os tage hensyn til deres interesser'. I år vil det blive hørt igen i Davos, på trods af at titusindvis af ukrainere bliver dræbt, sagde Zelenskij.

- Trods Butsja og Mariupol, og så videre. På trods af de ødelagte byer. Og på trods af 'filtreringslejrene' bygget af den russiske stat, hvor de dræber, torturerer, voldtager og ydmyger som på et samlebånd, tilføjede han.

Zelenskij er ikke enig med Henry Kissinger om, hvorvidt Ukraine skal overgive territorium til Rusland.  Foto: Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix
Zelenskij er ikke enig med Henry Kissinger om, hvorvidt Ukraine skal overgive territorium til Rusland. Foto: Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix
 

Zelenskij nævnte også, at de 'store geopolitikere', der råder Ukraine til at overgive deres territorie til Rusland, ikke tager hensyn til almindelige mennesker.

- De foreslår at bytte millioner af almindelige ukrainere, som faktisk bor i de områder, for en illusion om fred. Man skal altid se folket.

I weekenden sagde Zelenskijs rådgiver, at en mulig våbenhvile er utænkelig, så længe russiske styrker stadig befinder sig i Ukraine.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind