Læger overser livsfarlig folkesygdom

De praktiserende Lægerne får ikke testet og opsporet nok KOL-patienter

Danske læger skal blive bedre til at finde KOL-patienter. Foto: Shutterstock
Danske læger skal blive bedre til at finde KOL-patienter. Foto: Shutterstock
Følg Nyheder

Den store nationale lungesatsning fra 2015, som skulle sikre, at de praktiserende læger i løbet af tre år gennem 360.000 ekstra målinger af patienters lungefunktioner skulle opspore 90.000 flere KOL-patienter, er slået fejl.

Det betyder, at op mod 200.000 danskere går rundt med den alvorlige lungesygdom uden at vide det.

En ny rapport afslører, at den store satsning til 250 millioner kroner langtfra kom i mål. Tilmed viser rapporten, at der blev foretaget markant færre målinger af lungefunktioner i corona-året 2020, og at lægerne stadig har svært ved at få rettet op på det fatale dyk i antal lungetests.

Rapporten - som du kan læse meget mere om her - er bestilt til Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd, som er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.

– Konsekvensen af den fejlslagne lungeplan er fortvivlende, for det betyder, at et meget stort antal mennesker ikke får den behandling, de har brug for, siger speciallæge i lungesygdomme Anders Løkke, der er overlæge på Sygehus Lillebælt i Vejle

– Der er ti dødsfald om dagen i Danmark, der er direkte relaterede til KOL – oveni er der omkring 2300 dødsfald om året, hvor KOL er en medvirkende årsag, og antallet er stigende, fastslår Anders Løkke.

KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, der er en sygdom, hvor lungernes væv er beskadiget, og luftvejene er forsnævrede.

En af de danskere, der er ramt af KOL, er 60-årige Anne Højholt, der ventede for længe med at blive undersøgt. Her kan du læse, hvordan hun holder sygdommen i skak.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller