Årets første agurk

Det kan være svært helt præcis at finde ud af, hvornår agurketiden begynder i dansk presse. Som regel er det, når ligegyldige ting kommer til at fylde uendelig meget, eller når noget, det er meget svært at få øje på, skulle være et problem, bliver gjort til et problem.

Et omfattende læserindlæg på politiken.dk opfylder begge betingelser.

Forfatter og stud.scient.bibl. Anna Arendse Thorsen beklager sig i indlægget over Ekstra Bladet. Vi har nemlig taget nøgenbilleder på Roskilde Festivalen. Ikke af forfatteren selv, men af hendes veninde.

Det er ikke, fordi vi har gjort det i smug eller har sneget os ind på privat grund. Veninden har i øvrigt også selv helt frivilligt smidt tøjet for at deltage i en konkurrence om at lave den længste tøjsnor. Men det er alligevel dybt krænkende, mener Anna Arendse Thorsen. For hendes veninde har altså en arbejdsgiver, og vedkommende ved jo ikke, at veninden sådan går og smider tøjet i fuld offentlighed blandt tusindvis af glade festivaldeltagere på det fuldt offentlige campingområde på Roskilde Festival.

Som løftestang for sin argumentation bruger Anna Arendse Thorsen en anden forfatter, pensioneret lektor ved Roskilde Universitet Olav Harsløfs performanceteoretiske analyse fra 2013. Hun skriver:

’Han påpeger fem karakteristiske grundingredienser i den udlevede sanselighed, der karakteriserer den moderne rockfestival: alkohol, stoffer, fri sex, nøgenhed og mudder. Olav Harsløf peger på, at disse grundingredienser er så vigtige for festival-ånden, fordi de netop er så svære at praktisere i den normale hverdag – enten fordi de er uden for sociale normer eller ikke legale. Altså bl.a. nøgenhed. Som en grundsten i festival-kulturen.’

Hvad skulle vi alle sammen gøre uden professorer i performanceteori (vi har slået Harsløf op, han findes faktisk).

Men skal vi ikke bare konstatere, at vi er ude i det, man kalder ’first world problems’.

Vi vil meget gerne give Anna Arendse Thorsen et helt gratis råd. Næste år skal du fortælle din veninde, at hun skal beholde tøjet på eller på forhånd fortælle sin arbejdsgiver, at vedkommende skal læse Olav Harsløfs performanceteoretiske analyse, så arbejdsgiveren forstår, at det er helt naturligt, når veninden smider tøjet i mudderet. Det synes vi i øvrigt også.

Vi synes faktisk, at det er både sjovt og fedt, at man i den grad kan befri sig fra sine daglige hæmninger og give den gas.

Og den glæde vil vi fortsætte med at beskrive for vore læsere.

Hermed erklæres argurketiden for fuldstændig åbnet og årets første agurkeleder for afsluttet.
Hvad skulle vi alle sammen gøre uden professorer i performanceteori