Aldrig mere 1. maj på en søndag

Overlevelse: Det er yderst uheldigt, at 1. maj falder på en søndag i år. Om søndagen har gymnasieeleverne fri. Det betyder, at de skal bruge en fridag på at drikke øl!

Som den opmærksomme læser har gennemskuet, mener jeg, 1. maj har overlevet sig selv.

Er det, fordi fagbevægelsen med salig Thomas Nielsens ord ’har sejret ad helvede til’? Måske. Fagbevægelsen i Danmark har i hvert fald opnået at sikre alle så gode løn- og arbejdsvilkår, at det er blevet et problem i en globaliseret verden.

Når jeg ser ud på min vej, holder der mange håndværkerbiler, men ikke ret mange af dem er på danske nummerplader. Til gengæld er der mange polske. De koster det halve af en dansk håndværker. Det er også polske håndværkere, der ombygger mit badeværelse. Firmaet er dansk forankret. Chefen taler dansk, regningerne er kridhvide, og prisen det halve.

Eller det ved jeg faktisk ikke rigtigt. For det lykkedes mig aldrig at få et ’rent’ dansk tilbud på ombygningen, selv om jeg havde utallige ’danske’ håndværkere forbi for at afgive et tilbud. Men tilbuddene kom aldrig trods utallige rykkere. Så at tale om en unfair konkurrence fra Polen, og at det skaber stor ledighed blandt danske håndværkere, er mildest talt ikke min erfaring.

De polske håndværkere arbejder også, når vi danskere holder store bededag, Kristi himmelfart, og hvad vi ellers bruger af kristne undskyldninger for at få en ekstra fridag.

De polske håndværkere ville såmænd også have arbejdet i dag, 1. maj, hvis det ikke havde været en søndag.

Nu skal man aldrig bruge en enkeltstående historie til at generalisere. Men min historie er desværre ikke enestående. Vi hører dem hele tiden på Ekstra Bladet. Hvis det var sådan, at en dansk håndværker var dobbelt så god som en polsk, kunne man måske forstå prisforskellen. Men det er – heller ikke – min erfaring.

Glædelig 1. maj. Der er masser at kæmpe for. Ikke mindst at finde en model som kan sikre os, der er født og bor her i Danmark, arbejde i fremtiden. Og det handler ikke om højere løn eller flere fridage, men om at sikre, at vores velfærd kan overleve. Måske ville det klogeste være at stille krav om, at vi skulle arbejde lidt mere for den samme løn!

Men mon ikke fagbevægelsen bare fortsætter som hidtil og stiller nye krav om mere frihed og højere løn?

I må gerne bruge min idé: Stil krav om, at 1. maj aldrig falder på en søndag eller en anden dag, hvor man i forvejen har fri.

Det er spild af fridage for alle.

133 kommentarer
Vis kommentarer