Arbejd! Arbejd!

Følg Lederen
EKSTRA BLADET MENER

Pensionsalderen stiger næste år. Ja, faktisk fra 2019 og frem til næste århundredskifte, hvor pensionsalderen i Danmark angiveligt når 77 år.

Hvis altså regne-drengene i statens velfærdsapparat og en stigende levealder står til troende.

Det er et problem, hvis de tager fejl. Værre er det imidlertid, at man allerede indretter alle danskeres pensionist-tilværelse efter en sådan udregning. Skrivebords-politik regner kun med andre folk, der arbejder ved skriveborde. Så en del må ’dø på arbejdet, hvis der ikke bliver gjort noget’.

Sådan siger formanden for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, til Finans.dk. Et forbund, der blandt andet har flere tusind slagteriarbejdere som medlemmer. Et arbejde, der ligesom eksempelvis tjener, rengøringsassistent, murer, tømrer eller matros ikke automatisk leder til et rask og rørigt otium.

Den stigende pensionsalder blev vedtaget under VK-regeringens velfærdsreform i 2006. Her var løftet, at ’danskeren’ skulle have et gennemsnitligt otium på 19,5 år. Da Løkke og kompagni forrige år satte sig for at sende pensionsalderen til vask og stryg, var efterlønnen pludselig hældt ud med badevandet.

Og vupti, folk med et fysisk slidsomt arbejde har nu kun udsigt til 14,5 års seniorliv. Hvis de overhovedet når frem til et sådan. Så Ole Wehlast har ret. Mange når ikke en pensionist-tilværelse.

Pensionsreformer i Danmark er således udtænkt af og skabt for den øvre middelklasse. For dem, der sidder ned på arbejde – enten ved mødeborde eller skriveborde. En omfattende del af den danske arbejdsstyrke – op mod en tredjedel – skrives til gengæld i disse år ud af den nationale arbejdshistorie, fordi deres livs- og arbejdsform er ubegribelig for de højest uddannede.

Det virkelig nedslående er, at det ikke kun er den nuværende regerings brøde.

Stort set ingen på Christiansborg synes for alvor at kæmpe de oftest tavse og fysisk arbejdendes kamp. Heller ikke blandt Folketingets angiveligt ’røde blok’ er der meget vilje til at udfordre egoismen og det tvivlsomme sociale ingeniørskab i den politiske klasse. I hvert fald ikke blandt socialdemokraterne.

Dette er desværre sigende for, hvordan politik foregår og fastlægges i disse år. En herskende klasse omdanner velfærds-idéen til at være til for denne klasses egen skyld. Og ikke for dem, velfærden var tiltænkt.

I weekenden vil vi her på Ekstra Bladet se på, hvordan pensioner og pensionsalder virker i Danmark – eller rettere, hvordan det ikke virker og i stedet burde fungere.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind