Bankbosser bag tremmer

TO TOPBOSSER og tre af deres ledende medarbejdere fra henholdsvis den krakkede EBH Bank og Sparekassen Himmerland skal en tur i fængsel for grov kursmanipulation.

DERMED satte retten i Hjørring i går punktum i en sag, der kan få betydning for, hvor langt bankdirektører må gå for at redde deres egen virksomhed – og deres egen røv. Sagen, der efterfølges af fire andre alene mod EBH Bank, giver samtidig et første kig ind i banksektorens kulisser i forbindelse med finanskrisen.

DET HELE startede med afsløringen af en hemmelig aftale, som topbosserne fra de to pengeinstitutter indgik i sommeren 2008, da finanskrisen for alvor begyndte at kradse. De lovede hinanden, at EBH Bank via opkøb skulle holde hånden under sparekassens aktiekurs, så den ikke røg under 600.

HENSIGTEN var selvfølgelig at gøre deres banker interessante for investorer ved at skilte med en ikke-eksisterende finansiel muskelstyrke. Men da det hele ramlede med EBH Banks konkurs, mistede tusinder af småaktionærer deres opsparing.

ADSKILLIGE andre pengeinstitutter er blevet afsløret i manipulationer, fup og fiduser, uden at det har fået strafferetlige konsekvenser. Dels har Bagmandspolitiet begrænsede ressourcer, og dels er sager om manipulation med kurser svære at få ført til doms, fordi de er vanskelige at bevise.

HER TÆNKER vi først og fremmest på eksempler, hvor de ansatte har fået ordre til at sælge bankens egne aktier til gode kunder for enhver pris, selv om ledelsen sidder inde med en viden om, at banken risikerer at krakke om få uger/måneder.

DOMMEN ved retten i Hjørring – og de kommende sager mod EBH Bank – er et tiltrængt opgør med nogle af finanskrisens skurke. Men andre risikerer at gå fri, medmindre politiet optrapper sin efterforskning. Det må være slut med bankdirektørers kostbare 'opfindsomhed' og sjakren med kundernes penge.

Læs også side 10-11

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere