De skovler penge ind

NÅR virksomhederne tjener mange penge, så går det samfundet godt. Denne tommelfingerregel har styret vores økonomisk politik i årtier – og det har da også givet gode resultater. Men med en globaliseret verden holder automatikken ikke længere.

MENS nogle af de største danske virksomheder fremlægger rekord-regnskaber og skovler penge ind, fyrer de tusinder af medarbejdere.

ET GODT eksempel er Lego, der i går fremviste et historisk stort overskud på 5,6 milliarder kr. Det skete blot få uger efter, at selskabet havde spillet ud med planer om at skille sig af med 380 medarbejdere i Billund. Disse arbejdspladser bliver flyttet til Centraleuropa. For at komme tættere på kunderne, som Lego formulerer det.

TO FØRENDE arbejdsmarkedseksperter siger ligeud, at selv om landets helt store virksomheder præsterer rekordresultat efter rekordresultat, så kommer der ikke flere i arbejde. Det kan dryppe lidt i form af højere selskabsskat –men det drypper ikke på beskæftigelsen. Tværtimod er der skabt større overskud ved at skære ned på medarbejderstaben.

OM FÅ uger fremlægger regeringen en stor hjælpepakke til erhvervslivet. Ifølge statsminister Helle Thorning vil den blive målrettet produktionsvirksomheder med det formål at få skabt flere job og nedbragt arbejdsløsheden.

MEN HJÆLPER det samfundet at forkæle erhvervslivet med nye statslige midler, hvis pengene hovedsageligt bliver brugt til at flytte produktionen ud af landet?

SELVFØLGELIG ikke – så derfor er det vigtigt, at hjælpepakken er skruet sammen på en sådan måde, at den ikke mindst gavner mellemstore og små virksomheder, som vil investere i nye arbejdspladser herhjemme.

GIGANTERNE skal nok klare sig. Også uden at forkæles yderligere af staten.

Læs reportagen på side 22-23

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere