Oprøret ulmer

REGERINGEN forsøger nu at kvæle det spirende dagpenge-oprør hos tillidsfolk i S og SF rundt om i landet ved at stille en såkaldt jobskabelsespakke i udsigt. Planen er, at skatte- og afgiftslettelser skal forbedre konkurrenceevnen hos private virksomheder, så de får brug for flere medarbejdere.

DET LYDER som sød musik i mange ører. Men dilemmaet er, at det ikke hjælper de 17.000-23.000 danskere, som mister deres ret til dagpenge de kommende måneder.

I ET INDLÆG i Politiken i går tog Rasmus Prehn som menigt S-folketingsmedlem bladet fra munden og foreslog, at der investeres mere i offentlige bygninger og trafikanlæg for hurtigt at få skabt flere arbejdspladser.

DET SKULLE han aldrig have gjort. Helle Thorning og andre topfolk blev stiktossede og sendte den politiske ordfører i byen for at lægge afstand til Prehn, som senere blev banket gul og blå på et møde i folketingsgruppen. Ikke så meget på grund af sine holdninger, men fordi han tillod sig at lufte dem offentligt.

DET ILLUSTRERER tydeligt, hvor presset Helle Thorning er. Nerverne sidder uden på kroppen, for hun ved, at når først tusinder af dagpengemodtagere begynder at falde ud af systemet i de kommende uger, kan kritikken fra hendes eget bagland vokse til stormstyrke.

FOR RASMUS Prehn har jo ret. En forhøjelse af det kommunale anlægsloft vil skabe beskæftigelse her og nu. En anden mulighed kunne være – som bl.a. foreslået af vismændene – at lave en ordning, så ledige får dagpenge i længere tid under en krise og i kortere tid i perioder med økonomisk vækst.

HVOR VIL det være befriende, hvis Helle Thorning som statsminister åbent indrømmer, at regeringen har taget fejl og undervurderet dagpenge-problemets omfang. Og derefter lægger an til handling. Men det sker desværre ikke. Hellere tabe ledige på gulvet end tabe ansigt.

Læs reportagen side 6, 7 og 8

0 kommentarer
Vis kommentarer