Dyr lykke

130 MILLIONER kroner. Så mange penge kunne patienter og statskasse tilsammen have sparet alene i 2010, hvis lægerne opførte sig nogenlunde fornuftigt, når de udskrev medicin på recept. Det viser en undersøgelse foretaget af Institut for Rationel Farmakoterapi, som Ekstra Bladet offentliggør resultatet af i dag.

UNDERSØGELSEN omfatter endda kun to typer medicin - lykkepiller og visse smertestillende præparater - så lægernes groteske pengespild er efter al sandsynlighed i virkeligheden langt større. Men vi kan tage lykkepiller som eksempel:

EN PILLE med det antidepressive stof escitalopram koster omkring ni kroner. En pille med stoffet citalopram kan fås til 36 øre. Undersøgelser har fastslået, at de to typer medicin er akkurat lige effektive, men alligevel udskrev lægerne i 2010 de dyre piller til en femtedel af patienterne, uden at de først havde prøvet de langt billigere tabletter.

NOGLE LÆGER har nok en opfattelse af, at de dyre piller er bedre end de billige, forklarer Henrik Dibbern, som er formand for de praktiserende læger. Skønt undersøgelser slet ikke giver støtte til den idé.

HVIS VI går ud fra, at lægerne kun i behersket grad har afprøvet lykkepillerne på egen krop, kan deres forestilling om de dyrere pillers fortræffeligheder kun komme fra et sted. Den må stamme fra medicinalindustriens massive markedsføring.

EKSTRA BLADET har gennem en lang række artikler over de seneste år påvist, hvor usundt et forhold der eksisterer mellem mange læger og medicinalindustrien. Tilsyneladende kan lægerne ikke selv finde ud af at sætte en stopper for råddenskaben, og Sundhedsstyrelsen opfører sig fortsat som Sløvhedsstyrelsen.

HVORNÅR får vi sundhedsminister Astrid Krag (SF) på banen?

0 kommentarer
Vis kommentarer