Grønlands fremtid skal ikke stoppes af danske fortidslevn

GRØNLAND STÅR på kanten af en ny tid, der vil vende op og ned på alting. Men for at nå sikkert i land kræver det mod og forstand, og det er der desværre for lidt af – i Danmark. En del af den danske offentlighed opfører sig stadig, som om Grønland er en koloni ledet af ubegavede fanger, der må retledes.

Det handler igen om Grønlands undergrund –.men det nye er, at for første gang er det realistisk, at man kan begynde at hente metallerne op i stor skala.

Problemet er, at grønlænderne naturligvis ikke selv har kapacitet til at gøre det. De er trods alt kun 56.000 indbyggere. Det ville svare til, at Horsens skulle stå for al dansk råstofudvinding. Derfor må grønlænderne have hjælp og arbejdskraft udefra, og det er denne masseindvandring, de nu forsøger at regulere gennem en forstandig lovgivning, der i Rigsfællesskabets ånd udformes i samarbejde med Danmark.

DEN DANSKE regering har forstået, at grønlænderne har fået selvstyre. Men fra fortidslevnet LO hører man den skingre kolonistemme fra syd. Det er ikke bare upassende, men virker også som et desperat forsøg på at finde en eksistensberettigelse i en tid, hvor danskerne allerede har vendt fagforeningerne ryggen.

LO har intet at gøre på Grønland, alligevel truer de med at blokere udviklingen gennem en international retssag. Påstanden er, at de kinesere, der er udset til at bygge de grønlandske råstofanlæg, vil få en slavelignende løn. Men som Grønlands førende avis, Sermitsiaq, har påvist, så er det ren propaganda.

Og hvad er det lige, alternativet til kineserne er? Har LO tænkt sig at tvinge tusindvis af arbejdsløse danskere til indlandsisen? Hvis kineserne eller andre udlændinge ikke får lov at bygge, så kommer råstofudvindingen ikke i gang, og så har Grønland sådan set ikke anden fremtid end at leve af socialhjælp fra Danmark.

Grønland er på vej ind i en ny tid, og det skal ikke stoppes af fortidslevn fra Danmark.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen