Hva' så, SAS?

SAS KLAREDE sig i går ned på jorden efter en uge i voldsom turbulens. Konkursen blev afværget.

MEDARBEJDERNE har måttet sige ja til barske nedskæringer: F.eks. skal piloter og kabinepersonale arbejde mere og tjene mindre – svarende til en månedsløn på årsbasis.

REELT havde SAS-medarbejderne intet alternativ. Selv de mest tungnemme læste skriften på væggen i sidste uge, da finansminister Bjarne Corydon slog fast: Personalet skal ned i løn.

EN UHØRT melding fra en socialdemokratisk minister. Men baggrunden er også enestående. SAS ligger i voldsom konkurrence og kan kun gøre én ting: trimme omkostningerne.

DE NYE aftaler samt frasalg skal reducere SAS' udgifter med 2,6 mia. kr. Men passagererne skal ikke forvente, at SAS indleder priskrig mod lavprisselskaber som Norwegian og EasyJet. SAS sigter efter at holde de nuværende priser med dertil hørende service – blot uden røde tal på bundlinjen.

AFTALERNE betyder farvel til 400 arbejdspladser i Danmark. Men en konkurs ville have udløst en krise, der i slipstrømmen ville have kostet tusindvis af arbejdspladser.

HAR SAS nu fået opdrift nok til at blive i luften? Det sagde en presset kammerherre, undskyld, bestyrelsesformand Fritz Schur med blussende kinder ja til i går. Mens kabinepersonalets formand kun ville sige, at han har sikret sine medlemmer i to år.

ET ANDET spørgsmål er, hvorfor SAS' topledelse ikke for år siden ryddede effektivt op. Svaret er: En svag bestyrelse magtede ikke opgøret.

SIDST, men ikke mindst rumsterer det grundliggende spørgsmål, hvad Sverige, Norge og Danmark i dag skal med et flyselskab. De politiske signaler peger i retning af at afhænde SAS, og det er slet ikke så tosset. Om ikke andet ville et frasalg sikkert betyde, at kammerherre Schur kunne koncentrere sig om formandsposterne i PostNord og Dong. De er også på kurs mod afgrunden.

Læs reportagen på side 10-11

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen