Pistolen for brystet

SIG JA til en lønnedgang på 12-17 procent inden søndag – ellers...

SÅDAN lyder det ultimative krav fra SAS-ledelsen, og den har straks fået fuld opbakning fra finansminister Bjarne Corydon (S), som tilsyneladende har glemt, at overenskomster her til lands forhandles mellem arbejdsgivere og fagforbund uden politisk indblanding.

SAS-BOSSERNE kalder det en overlevelseskamp og har sat de ansatte pistolen for brystet. Ud over den dramatiske lønnedgang vil der straks blive fyret omkring 400 ansatte i den danske del af selskabet. Alle kontrakter ophæves og erstattes af andre, som SAS-toppen finder spiselige. For de 500 danske piloter indebærer det f.eks. – ud over lønnedgangen – at de risikerer at miste sammenlagt 750 millioner kr. i pensionsindbetalinger.

ÅRSAGEN til den dramatiske situation er ikke svær at finde: Slappe og svage direktioner, bestyrelser og hovedaktionærer (politikere) i Sverige, Norge og Danmark har i årevis skubbet problemerne foran sig og skabt en mastodont, som slet ikke er gearet til at modstå den globale konkurrence i luften med dynamiske og frække lavprisselskaber.

HVIS SAS skal have en fremtid, er det ikke nok at reducere omkostningerne her og nu. En total omstrukturering med frasalg af dele af virksomheden og en brutal oprydning på direktionsgangene med en langt mere effektiv og målrettet ledelse til følge er bydende nødvendig.

OG VIGTIGST af alt: Et konkurrencedygtigt og moderne SAS må frigøres for vægten af tungnemme politikere, der betragter selskabet som et nationalt ikon på linje med Den Lille Havfrue og Tivoli. Derfor skal det sælges og omdannes til en ikke-offentlig virksomhed.

MEN INDTIL da må ledelsen og de ansatte – efter forhandling – søge frem til de besparelser, som i første omgang sikrer selskabets overlevelse.

Læs reportagen på side 12 og 13

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen