Til grin i Somalia

PIRATERNE i Somalia er for en dels vedkommende trænet til professionelle for danske støttekroner. De bliver uddannet til politifolk i programmet Rule of Law, som Danmark betaler millionvis af kroner til. Men efter endt træning hopper de af på stribe over til piraterne.

Alle fakta taler for, at dét er den groteske situation: Vi poster millioner i et bundkorrupt land, og selv den brøkdel, der havner i de planlagte projekter, viser sig at bidrage til at forværre den situation, de egentlig skulle bekæmpe.

I FORVEJEN er det ofte svært at se, hvilken gavn den danske indsats mod pirateri gør. Den danske flåde har sit slagskib i Aden-bugten, og Søværnet fanger rent faktisk af og til pirater i bundter. Men da de ikke har nogen fængsler at sende dem til, bliver piraterne pænt sat i land efter at have fået god mad og lægehjælp. Således opløftede kan somalierne klø på med nye gidseltagninger.

NORGE er med i samme hjælpeprogram, der skal træne politifolk i Somalia, som Danmark. I Norge oplyste Udenrigsministeriet allerede for et år siden, at de somaliske politifolk, de havde betalt uddannelsen for, var hoppet over for en stor del til piraterne. Ministeriet beklagede, at man havde støttet træningen af politi, uden at nogen ville give politiet løn efterfølgende.

MAN kunne få den tanke, at denne gentagne gang Knold og Tot-hjælp, hvor man på den ene side er supereffektive, men senere viser sig at have knoklet fuldstændig forgæves, kunne få den danske udviklingsminister til at slå bak.

PÅ INGEN måde! Tværtimod – udviklingsminister Christian Friis Bach fordoblede tværtimod støtten sidste år til Somalia. Man ved, at op mod 70 pct. af støttepengene havner i korrupte lommer og dermed formentlig kan finansiere endnu flere gidseltagninger. Landets præsident har tildelt en eftersøgt piratleder diplomatpas f.eks.

Bach medgav også, at Danmark løber en kæmpe risiko med den øgede bistand.

EN velbegrundet frygt, viser det sig nu igen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen