Slemt, værre, værst

DE DÅRLIGE nyheder på boligmarkedet får tilsyneladende aldrig ende. Dagens triste budskab gælder friværdien: Den bare styrtdykker. En nedgang på 22 procent på kun et år. Eller med andre ord: Et fald pr. boligejer på gennemsnitligt 170.000 kr. i 2011.

SOM en konsekvens heraf er hver femte boligejer blevet teknisk insolvent. Det vil sige, at han/hun skylder flere penge i huset/ejerlejligheden, end der kan komme ind ved salg.

SELV OM mange af os – ifølge politikerne – har fået flere penge mellem hænderne, går det stadig nedad på boligmarkedet. Pessimismen bliver ved med at brede sig. Usikkerheden får os til at holde igen med at skifte adresse. Man ved, hvad man har. Handelen er gået i stå.

BLIVER boligpriserne ved med at falde, vil det svække den danske økonomi alvorligt og forstærke den aktuelle krise. Der er nemlig en tæt sammenhæng mellem udviklingen på boligmarkedet, og hvordan dansk økonomi klarer sig, påpeger eksperterne.

DET KRÆVER tre her og nu-forudsætninger at vende udviklingen:

1. Renten må fortsat holdes lav. Det er bekymrende, at flere storbanker har sat den op de seneste dage.

2. Pengeinstitutterne må holde op med at nægte lån til familier, der påviseligt har råd til at investere i fast ejendom.

3. Realkreditten må skabe tryghed om lånegrænserne og ikke ændre på dem i tide og utide.

DERTIL kommer, at politikerne må garantere at holde beskatningen af boligen i ro. Intet politisk parti – minus Enhedslisten – går ind for at øge den her og nu, men boligejerne hungrer efter at høre, at denne holdning også gælder i hvert fald for næste valgperiode uanset regeringens farve.

DET ER vigtigt at få optimismen tilbage. Ikke så vanvittigt jublende som for seks-syv år siden, men på et fornuftigt niveau.

Læs reportagen på side 6, 7 og 80 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere