Breiviks stinkende ræb

null

VERDEN har nu fået en forsmag på, hvad der rører sig i en rablende gal mands hjerne.

BREIVIK brugte over en time på at hælde vanvittige uhyrligheder ud over den norske nation. Han kaldte bl.a. de unge fra den socialdemokratiske ungdomsbevægelse, som han slog ihjel med koldt blod, for hjernevaskede og indoktrinerede og sammenlignede med nazitidens Hitler-jugend!

RETTEN skånede umiddelbart omverdenen for massemorderens monolog, idet det ikke var tilladt at tv-transmittere fra selve seancen. Men hans stinkende ræb blev efterfølgende gengivet i medierne. Som vi skrev på denne plads i går: Breivik skal ikke ties ihjel, han skal snarere tales ihjel.

DE NORSKE myndigheder har heldigvis valgt størst mulig åbenhed som en rød tråd fra retssagens start. I Oslo Byret har omkring 100 journalister adgang til selve retslokalet, samtidig med at der i direkte forbindelse med retsbygningen er skabt plads til 850 repræsentanter fra medierne.

IKKE NOK med det: 17 steder i det lange land er der etableret såkaldte overføringsdomstole med direkte transmission fra retslokalet, så først og fremmest de pårørende ikke behøver at rejse til Oslo for at følge sagen.

HER HAR Danmark meget at lære. Vi prædiker åben retspleje, mens den bliver mere og mere lukket. Navneforbud og dobbelt lukkede døre er mere reglen end undtagelsen, ofte begrundet i hensynet til de pårørende. Eller af hensyn til rigets sikkerhed som i sagen mod den såkaldte professor-spion fra Københavns Universitet.

MEN NETOP åbenheden adskiller os fra diktaturstater, hvor Breivik ville være blevet henrettet ved daggry uden rettergang.

Læs reportagen side 4, 5, 6 og 70 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere