Lukket land

DEN DANSKE RETSPLEJE hviler på fuld åbenhed. Det står i loven, og på det punkt plejer vi herhjemme at rose os selv i forhold til andre halv- og hel-diktatoriske stater.

Virkelighedens verden er bare en anden. Uden kritiske medier ville helt afgørende sager køre igennem retsmaskineriet uden nogen form for offentlighed. Det danske retssystem viser kun åbenhed, når det er tvunget til det eller bliver afsløret.

TAG BARE den aktuelle sag med den finske professor Timo Kivimäki, der er tiltalt for spionage til fordel for Rusland. I otte år skyggede PET manden. I september 2010 blev han anholdt af Politiets Efterretningstjeneste. I over et år har han været suspenderet fra sin stilling på Københavns Universitet, og for et par uger siden blev der rejst tiltale efter straffeloven.

En konstitueret statsadvokat, Gyrithe Ulrich, bekræfter, at der er rejst tiltale – men resten er lukket mund og lukkede døre. For anklagemyndigheden vil selvfølgelig forsøge at få en dommer med på at lukke dørene for enhver omtale af sagen. Begrundelsen skulle være hensynet til 'statens sikkerhed og fremmede magter'.

SELVFØLGELIG ER DET en skandale, hvis en professor ved det i forvejen skandalehærgede Københavns Universitet har leveret lister over studerende, som han mente kunne hverves som agenter for Putins forbryderstat Rusland. Men skandalen bliver ikke mindre af, at hvis ikke den frie presse – denne gang Weekendavisen – havde afsløret sagen, kunne hele processen være kørt igennem uden offentlighed.

Der tales om hensyn til statens sikkerhed og fremmede magter. Gummiparagraffer, som også Putins forbryderstat misbruger.

VI HAR INGEN forventning om, at en slap, dansk dommer skulle gå imod PET og anklagemyndigheden. Men vi havde dog en forventning om, at en ny S-R-SF-regering, der har sat retssikkerhed og åbenhed som varemærke, ville have gjort bare en lille smule for at forhindre det lukkede, indesluttede, autoritære retssystems automat-handlinger.

Men vi har overvurderet Villy Søvndal og Morten Bødskov, der som ministre for længst er blevet informeret om sagen.

Engang ville de som politikere kontrollere magten. I dag er de bare magtens mænd. Hvor sølle kan det blive?

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere