Meget skrigeri -kun lidt uld

FARCEN ER SLUT. Den var mere sær end egentlig sjov, men til gengæld var den langtrukken. Flere optrin med lignende underholdningsværdi vil med sikkerhed følge efter. Mens røgen er ved at lægge sig, står det nemlig klart, at statsminister Helle Thorning-Schmidts 'rigtig gode løsning' på problemet med betalingsringen ikke er en løsning på noget som helst.

REGERINGEN får en del af den indtægt, som betalingsringen skulle have indbragt, ved at lade nogle bilister betale noget mere. Salget af såkaldte demo-biler udnyttede et decideret hul i skattelovgivningen. Og den særlige attraktion ved leasingbiler var de lempelige skatteregler. Det er svært at have indvendinger mod en lovændring, der skattemæssigt stiller disse bilister lige med alle andre bilejere.

PROVENUET fra skatteomlægningen rækker imidlertid ikke langt. En halv milliard kroner er sat af til at sænke prisen for at rejse med bus og tog. Smurt ud over hele landet giver det et prisfald på mindre end 10 procent. Prisen på offentlig transport i for eksempel hovedstadsområdet steg med over 50 procent under VKO-regeringen. Det er dobbelt så meget som de generelle prisstigninger på forbrug i samme periode. På den baggrund batter prissænkningen jo ikke stort.

SAMTIDIG gør den 'rigtig gode løsning' intet ved trængselsproblemerne i og omkring København, som kun vil vokse i de kommende år. Ganske som hovedstadens indbyggere også i fremtiden vil have forhøjet dødelighed på grund af forurening fra bilerne. Der bliver nedsat en kommission til at se på den sag, og så går der da tid med det. Hele den højlydte ballade leder tanken hen på bonden, der klippede sin so: 'Viel Geschrei und wenig Wolle' –meget skrigeri og kun lidt uld.

Læs side 6, 7, 8 og 9