Roterende legetøj

TILLIDEN til, at kølig afvejning til fordel for patienterne altid afgør, hvad der postes penge i inden for sygehusvæsenet, har fået endnu et gok:

SENEST beskriver Ekstra Bladet, hvordan en rapport om bedrifterne fra den opreklamerede lægehelikopter i Region Sjælland og Hovedstaden forunderligt ændrede sig fra det skeptiske til det overstrømmende, inden rapporten nåede frem til offentligheden.

I FØRSTE omgang lød konklusionen, at lægehelikopteren rent overlevelsesmæssigt ikke gør særlig forskel for patienterne, i forhold til ambulancer. Men efter at den var blevet 'reviewet' af Trygfonden, der har økonomisk interesse i forsøgs-helikopteren, tegnede den endelige konklusion et ganske anderledes succesbillede. Forklaringerne på den store forskel i tolkningen af tallene er fortsat ikke ligefrem krystalklare.

HELIKOPTERNE bliver kaldt 'de store drenges legetøj' i dagens avis af en kvinde, der kender sygehussystemet til bunds –Kirsten Lee. Hun er i gang med at kulegrave akutbetjeningen i Region Hovedstaden. Og hun har garanteret ret i det med forblændelsen af de roterende vidundere. Rapport-sagen har heldigvis også vækket flere politikere af lykkerusen over Trygfondens store gavmildhed og Falcks selvpromovering: Hvem er egentlig bedst til at transportere patienter i luften? Det nærliggende svar, luftvåbnet, er pludselig noget, der skal undersøges.

LØFTER om flyvende ambulancer er ofte sukkerglasuren om den bitre pille, når endnu et lokalt sygehus lukker i centraliseringens hellige navn. Vi vil egentlig alle sammen helst behandles på et topklasse sygehus, befolket med de fineste specialister. Men de 100-200 km i en ræsende ambulance virker skræmmende i udkantsdanmark. Og så hiver beslutningstagerne helikopterne ud af ærmet, og alle skal ånde lettet op.

SAGEN i Hovedstaden og Region Sjællan får derfor alarmklokkerne til at bimle også i resten af landet: Et minimum må være et troværdigt talgrundlag inden for flere alternativer, når vi skal afgøre, hvad der er bedst for patienterne.