Iskold grøn gyser

TREKVART MILLION danske boligejere – hver tredje husstand – vil efter al sandsynlighed få noget af en mavepuster, når regeringens grønne energiplan er forhandlet på plads.

Den vil nemlig betyde, at deres hus, som i dag får varme fra naturgasfyr eller oliefyr, inden for en overskuelig fremtid skal skifte til en opvarmningsform, som ikke forbruger fossilt brændsel.

Om få år vil det således blive forbudt at udskifte et udtjent oliefyr med et nyt.

BOLIGEJEREN må gå over til en anden kilde til opvarmning, typisk en varmepumpe. Sådan et anlæg kan kræve en investering på op imod 150.000 kroner.

Venstre havde indtil valget samme manøvre på sit program. Nu er partiet i opposition, og nu er der ingen ende på, hvor meget det er modstander af ideen.

Venstre-folkene er blevet klogere, siger de. Det er jo vanskeligt at tage alvorligt.

TIL GENGÆLD vil hverken regeringen eller partierne bag det kommende energiforlig høre bebrejdelser, hvis de opfører sig klogt, når planen får sin endelige form.

De færreste kan være modstandere af, at oliefyr bliver udfaset. De forurener, og de forbrænder en begrænset ressource, der kun kan stige i pris i de kommende år.

MEN BOLIGEJERE, som tvinges til en stor miljøinvestering, bør tilbydes en ordning, der ikke overlader hele regningen til dem. Ifølge politikerne er investeringen en vældig god forretning, så der kan ikke være problemer med eksempelvis at tilbyde et billigt lån med sikkerhed i de kommende besparelser.

Mange af husene, der bliver ramt af de nye regler, ligger i Udkantsdanmark. Følger der ikke med energiforliget en rimelig ordning, vil huse, som i dag er vanskelige at sælge, blive aldeles usælgelige.

Og en del af Danmark, som har det svært i forvejen, vil få det helt umuligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer