Bundråddent miljø

EN NY skandale har igen bragt forsvaret i søgelyset. En af Danmarks højest placerede officerer, generalløjtnant Poul Kiærskou, gav –ifølge et hidtil hemmeligholdt notat fra 2007 –ordre til, at Folketinget skulle have fejlagtige oplysninger om antallet af fanger, som danske soldater havde taget under krigen i Irak.

NOTATET blev først fundet i en papkasse i hærkommandoens hovedkvarter i Karup i maj 2011, afslører Politiken. Dengang vurderede auditørerne, at der var tale om en alvorlig sag, men at den var forældet som straffesag.

Men den er ikke forældet disciplinært, så Forsvarsministeriet har nu indledt en personalesag mod Poul Kiærskou.

DET ER dybt alvorligt bevidst at vildlede Folketinget og derfor forståeligt, at Enhedslistens Frank Aaen kalder miljøet blandt visse af forsvarets chefer for 'bundråddent'.

DE SENERE år har forsvaret leveret den ene skandale efter den anden. Kulminerende med sagen om den falske arabiske oversættelse af jægersoldaten Thomas Rathsacks bog, der kostede to top-officerer jobbet, og som fik daværende forsvarschef Tim Sloth til at trække sig, mens ministeren, Søren Gade, gik fri.

REGERINGEN har bebudet en undersøgelseskommission om bl.a. krigen i Irak, som ventes nedsat til foråret. Den nye notat-sag vil formentlig blive omfattet af denne undersøgelse.

MEN DET er ikke nok. Forsvarsminister Nick Hækkerup må skære ind til benet og gå forsvarets opbygning og struktur kritisk efter i sømmene.

TIDEN er inde til et opgør med vanetænkning, indspisthed, traditioner, bedrag og halve sandheder, som har præget det danske forsvar i årtier, og som ikke er blevet anfægtet under ti års borgerligt styre.