Stop formynderiet - giv os en eu-afstemning

TILBAGE I 80’ERNE erklærede Poul Schlüter unionen for ’stendød’. Men jeg skal da lige love for, at EU-unionen fik nyt livsmod i denne uge med skabelsen af finanspagten. Dybest set er det jo meget fornuftigt, at EU nu kan komme efter eurolande, der er ligeglade med underskud og statsgæld – især når man ved, at tre ud af fire grækere har fået lov til at slippe for at betale skat.

Men finanspagten lyder også meget udansk. Vi hader, at andre skal bestemme over os; det er derfor, vi stadig betaler med kroner, og derfor, at Holger og konen sagde nej til unionen i 1992.

MEN FÅR regeringen sin vilje, tilslutter vi os finanspagten, og dermed giver vi ad bagvejen EU lov til at vikle sine lange blækspruttearme rundt om dansk økonomi.

Lige nu er det ligegyldigt. Den danske økonomi er grundlæggende sund, og som alle ved, er vi verdensmestre i at opkræve skat. Men hvad så om fem år?

REGERINGEN KUNNE DA i det mindste spørge os, om vi vil med i finanspagten.

Men det tør regeringen ikke – for mon ikke vi vil stemme nej?

Europaminister Nicolai Wammen forklarer, at regeringen er valgt for at påtage sig ansvar. Ja tak, men da du blev valgt for kun fire måneder siden, Wammen, var der ingen, der anede, at EU ville komme slæbende med en finanspagt.

OG JEG MÅ LIGE minde om, at da Danmark i 1972 sagde ja til EF, var det for at indgå i et fælleseuropæisk handelssamarbejde, ikke for at blive underlagt et EU-overformynderi. 40 års medlemskab har ikke ændret på, at EU aldrig bliver folkeeje i Danmark, og at vi kun fodslæbende vil medvirke til at udvide samarbejdet til nye områder.

Og hvis politikerne så oven i

købet fratager os retten til at

bestemme, hvor omfattende

formynderiet skal være, så

kan det kun gå galt.

Lad os få den folkeafstemning om finanspagten.

Regeringen kunne da i det mindste spørge os, om vi vil med i finanspagten