Statslig it-skandale

HVIS DU SYNES, du tidligere har læst en overskrift, der ligner den, som står over disse linjer, så er forklaringen nok, at det har du. Når staten køber it, har projektet en ulyksalig tilbøjelighed til at gå i ged.

Eksemplerne står i kø, og nu er endnu et føjet til listen.

POLITIET HAR i otte år ventet på, at dets forældede it-system skulle erstattes af et nyt, som CSC stod for udviklingen af.

I går besluttede regeringen at skrotte projektet.

Den nyhed udløste jubelscener hos Bornholms Politi. Det har nemlig i et halvt år haft systemet på prøve, og det virkede så elendigt og var så spækket med fejl, at det direkte hæmmede politiets arbejde.

EFTER PLANEN skulle det nye system have været i brug i 2008. Prisen var 154 millioner kroner.

Systemet kom til at koste uhyrlige 500 millioner kroner, og med fire års forsinkelse kan det nu konstateres, at politiet står tilbage med det forældede it-system, og at skatteydernes penge er hældt ud på ingenting.

Til prisen skal endda lægges flere hundrede tusinde kroner, fordi rationaliseringsgevinsten ved det nye system aldrig kom.

AL ERFARING viser, at det vil være vanskeligt at få større beløb ud af virksomheden, der har leveret den ubrugelige vare. Typisk vil firmaet kunne henvise til en for løst formuleret kontrakt og usikre specifikationer.

Al erfaring viser også, at ingen offentligt ansatte og slet ingen politikere vil blive gjort ansvarlig. Over en halv milliard kroner er gået tabt, og det er ingens skyld.

LIGE NU ER et godt tidspunkt at bryde med traditionerne:

Prøv for en gangs skyld at placere ansvaret. Bare af hensyn til almindelig anstændighed. Vi andre kan jo ikke klatte en halv milliard væk, uden at det får konsekvenser.

Og prøv for pokker at lære af fejlene. Der er rigeligt at lære af.

0 kommentarer
Vis kommentarer