Heliflopteren

null

I ER 'forsøgskaniner på den gode måde'. Sådan lød det storsmilende fra daværende sundhedsminister Bertel Haarder (V) med adresse til lige så glade borgere, sundhedspersonale og politikere, da han i foråret 2010 indviede forsøget med lægehelikopter på Sjælland.

SIDEN ER glæden ved forsøget til 23 mio. kr. årligt blevet erstattet af tænderskærende frustration.

DET FORSTÅR man godt. En rapport, som Ekstra Bladet i dag afslører slår nemlig fast:

Lægehelikopteren har kun været i drift halvdelen af tiden. For visse typer patienter er det ganske enkelt så bøvlet at rekvirere helikopteren, at det er hurtigere at bruge ambulance. Desuden viser det sig, at helikopteren ikke kan flyve i mørke. Den kan for resten heller ikke benyttes i tåge.

SOM EVA POULSEN – hvis mand døde på Rigshospitalet tre dage efter en mareridtsagtig transport fra Nykøbing F. – hovedrystende udtrykker det: 'Vi må kun blive syge i solskinsvejr'. Formanden for sundhedsudvalget i Region Sjælland, Ole Marqweis (S), supplerer: 'Det er ærgerligt, at man har brugt så mange penge på en helikopter, der så sjældent kan rykke ud'. Altså, ren heliflopter.

FRUSTRATIONEN er forståelig. Især hvis man vender blikket mod Jylland, hvor der også er forsøg med lægehelikopter. Her spores der efter det oplyste stor tilfredshed. Ikke så sært. Helikopteren kan eksempelvis flyve med syge patienter om natten. Og det skyldes, at helikopteren bl.a. har fået installeret det nødvendige nat-udstyr.

NU KUNNE man fristes til at tro, at Sundhedsministeriet straks vil gribe ind og bl.a. sørge for det samme udstyr på Sjælland. Meeen nej. Fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) oplyser via mail, at der skam ingen planer er om at ændre forsøget: 'Formålet med forsøgene er jo at få erfaringer med forskellige løsninger', lyder ministerens syge forklaring.

HALLO, fru minister! Hvad er det for nogle erfaringer, du mangler? Du har det allerede sort på hvidt: Det nuværende forsøg med lægehelikopteren på Sjælland er et flop. Så nu har du bare at få rettet forsøget ind. Patienter og pårørende har lidt mere end nok.

Læs reportagerne på side 6, 7 og 8