Mortens brede skuldre

ENDNU en af Socialdemokraternes topfolk viser sig at gramse alle de skattefradrag til sig, han kan – nemlig justitsminister Morten Bødskov.

FRU BØDSKOV har i flere år arbejdet for FN i Danmark, bor her og har børn her. Men betaler ikke skat i Danmark. I stedet nyder den hårdtslående gemal godt af hendes personfradrag. Det giver en gevinst på godt 15.000 kr. årligt.

DENNE lille detalje i familiens indtægter lægger justitsministeren nu frem for den undrende offentlighed. Ikke fordi han synes, det pludselig er specielt interessant – men fordi han som nyudnævnt minister er nødt til at præsentere sine personlige økonomiske interesser efter ’åbenhedsordningen’, som blev indført af Anders Fogh.

I BETRAGTNING af lige præcis Socialdemokraternes dårlige erfaringer med Helle Thornings udnyttelse af sin udenlandsk ansatte mands fradrag og partiets skåltaler om, at de bredeste skuldre skal bære mest, er det påfaldende, så afvisende Bødskov er over for perspektiverne i sin sag. Ja, han pointerer til hudløshed, at det netop er en ikke-sag, og gentager – helt korrekt, nærmest uanset hvad der bliver spurgt om – at det hele er helt lovligt.

IKKE EN sprække er åben for, at det rent faktisk er en ordning, der er tænkt helt anderledes. Nemlig at reglen er lavet for at sikre familier, hvor den ene ægtefælle ikke har nogen indtægt og derfor ikke kan udnytte fradraget.

MANDEN tjener i forvejen godt 1,1 millioner kr. Men han vil altså alligevel gerne have de sidste 15.000 kr. med. Ikke fordi han er eneforsørger – slet ikke. Fru Bødskov hiver formentlig en nydelig, lavt beskattet løn hjem til husholdningskassen ud over ministerens indtægt.

SAMTIDIG læsser den nye regering så nye afgifter ud over alle dem med smalle skuldre. Afgifter på cigaretter og alkohol f.eks. Og dropper millionærskatten. Men som Politiken også har noteret sig, er skulder-retorikken i år på S-kongressen udvandet til, at ’de bredeste skuldre skal også være med til at bære’ – i stedet for tidligere års ’de bredeste skuldre bærer med stolthed de tungeste byrder’.