Helles løsninger på 12 minutter

DET ER IKKE svært at få øje på de problemer, Helle Thorning-Schmidt står over for som statsminister.

Men valget gav hende faktisk også en række nemme løsninger, hvor hun bare kan læne sig tilbage og sige: ’Vi ville noget andet, men vælgerne har talt’.

DET GÆLDER ikke mindst efterlønnen. Massakren bliver gennemført. Flertallet bag den såkaldte tilbagetrækningsreform blev styrket ved torsdagens valg, og Margrethe Vestager er urokkelig. Det er Helle Thorning-Schmidt formentlig heller ikke så ked af. Hermed har den nye regering fået ’foræret’ besparelser for 15 milliarder kr., uden Helle for alvor har fået snavs på fingrene eller kan bebrejdes dette absurde indgreb over for egne kernevælgere.

Og da Thorning samtidig klart fortalte i går, at lønmodtagerne ikke skal straffes to gange, slap hun også for ørkesløse trepartsforhandlinger med fagbevægelsen om, hvordan man finder de luftige 12 minutter. Pengene er fundet gennem efterlønsmassakren.

SÅ DET SER faktisk ikke så slemt ud for Thorning, selv om der er mange hjørner, der skal bøjes med de radikale og SF, og selv om vi de kommende dage vil høre, at nu tårner uenigheden sig op.

Men både radikale og SF kommer med i regeringen. Hvis det ikke sker, så lover vi, at chefredaktør Poul Madsen hjælper Henrik Qvortrup med at æde den gamle hat, han snart skal sætte til livs, fordi Qvortrup skråsikkert forudså, at Liberal Alliance ikke kom i Folketinget.

VILLY SØVNDAL vil æde både hatte, kameler og egne mærkesager for at få ministerbiler til SF. Det er ganske enkelt hans eneste tilbageværende halmstrå af troværdighed, efter at han har ført en af de mest vitaminfattige valgkampe i SF’s historie.

Og hvorfor pokker skulle de radikale ikke gå med i en ny regering? De får alt, hvad de peger på. Thorning og Søvndal har mere brug for Vestager end omvendt. For man skal lige huske på, at nok vandt Socialdemokraterne regeringsmagten, men de fik det dårligste valg i 100 år, og SF tabte syv mandater.

DET VIRKELIGE problem for Thorning er, hvordan hun nu vil sikre den vækst, bedre integration og langsigtede, grønne energiudvikling, som er forudsætningen for, at hun med troværdighed kan sige ved næste valg, at det var vigtigt, hun fik ’vagten’ frem for Lars Løkke.