Østinvasionen ingen vil tale om

HIDTIL HAR invasionen fra øst intet fyldt i valgkampen. Der er ellers mindst 35.000 østarbejdere i Danmark lige nu. Tavsheden skyldes formentlig, at politikerne ikke ved, hvad de skal svare, når de bliver spurgt, om det kan være rigtigt, at polakker ’tager’ arbejde fra danskere.

Polen er medlem af EU, og derfor kan polakkerne arbejde her på lige fod med os andre. Fagforeningerne kæmper hårdt for, at det sker på danske løn- og arbejdsvilkår. Men de kæmper en umulig kamp, for i EU er der fri bevægelighed for arbejdskraften, og for en polak er en løn langt under den danske mindsteløn en fyrstelig gage. Og det kan fagforeningerne ikke forhindre.

I DAG fortæller vi historien om Erna, der efter 32 år på gartneriet Varpelev Tomater på Stevns 1. september blev sparket ud sammen med 60 kolleger. Dagen efter kunne hun se sin gamle arbejdsplads invaderet af polakker til 60 kroner i timen.

EKSEMPLET ER ikke enestående. Hvem har f.eks. ikke set biler på polske nummerplader fyldt med håndværkere drøne rundt i villakvartererne?

Nu er det ikke, fordi de nødvendigvis ’stjæler’ vores arbejde, men polakkerne er typisk hyret via et polsk selskab, der aflønner på polsk og derfor kan opgaverne udføres langt billigere end af en dansk håndværker på dansk overenskomst.

Som husejer er det jo skønt at få malet eller muret billigt. Hvem vil ikke gerne spare nogle penge? Men for en folkevalgt bør det være en sag, man ikke bare tier ihjel.

ERNA og tusindvis af andre danskere har nemlig mistet deres arbejde, fordi politikerne tilsyneladende har givet op over for invasionen af arbejdskraft fra øst. Og det vil kun blive værre i takt med, at EU udvides med endnu flere øst- og mellemeuropæiske lande.

EN FORSKER siger, at den grove underbetaling kun kan imødegås med en lovfastsat mindsteløn, men så ophæver man den berømmede danske aftalemodel. Tør politikerne det?

Derfor stiller vi nu politikerne tre konkrete spørgsmål:

1) Vil du være med til at indføre en lovbestemt dansk mindsteløn?

2) Hvor mange udlændinge kan det danske arbejdsmarked rumme, uden det koster danskere arbejdspladser?

3) Hvad vil du konkret gøre, for at Erna og hendes arbejdskolleger får deres job tilbage?

EKSTRA BLADET er ikke imod, at polakker arbejder i Danmark. Men vi er imod, at politikerne intet gør for at løse problemet.

Derfor vil vi de kommende dage kræve svar, og derfor er østinvasionen fra i dag en del af valgkampen. Det lover vi at holde politikerne fast på.