Forståelsen for terror

null

MAN TAGER sig til hovedet, når den danske naziformand, Esben Kristensen, nu belærer alverden om, at han skam godt forstår, hvad der foregår inde i hovedet på den norske terrorist, Anders Breivik.

FRISK og frejdig plaprer han løs med sin sindssyge sympati for, at der kommer tidspunkter, hvor mennesker simpelt hen ikke vil finde sig i, at man ’forærer hele verden væk’.

Samfundet er selv ude om det, når skuffede medborgere pludselig begynder at slå andre mennesker ihjel. Massedrabet kalder han en ’morgenvækning til Norge’. Underforstået: Så kan de lære det.

BUDSKABET er, at når man synes, samfundet går i den forkerte retning, så mener en del, man også har ret til at bombe og slå ihjel. En forskruet tankegang, Esben så langtfra står alene med.

Den har renset samvittigheden hos adskillige morderiske og voldelige grupper, der ville frelse verden – lige fra den hjemlige Blekingebande til Rote Armee, de røde brigader, islamiske fundamentalister osv.

Og ifølge Europol arbejder ekstremister i Europa stærkt på at anskaffe våben i disse år.

BLANK HØJREEKSTREMISME er mere udbredt i Norge og i Sverige end i Danmark. Hvorfor ved man ikke. En forskel er i hvert fald, at i Danmark fløjter diskussionen om ørerne på os – i Sverige og Norge bliver bekymring og modstand mod indvandring tiet ihjel. Herhjemme kan ingen hævde, at de ikke kan få luft for deres indignation eller høre ligesindede få det. En frihed som, især svenskerne ofte bebrejder os, er forstærkende over for fremmedhad. Men det er dog Sverige, der siden 90’erne har haft en kedelig førertrøje, når det gælder højreekstremistisk vold.

RELIGIØS terror har været den store, altoverskyggende trussel for alle indtil i fredags. Også i politiet i Norge, der straks troede, det var islamisters værk. Men de er ikke de eneste selvretfærdige mordere. Europols statistik over forsøg på og udførte terrorangreb viser, at ud af 249 tilfælde sidste år var kun tre islamisk funderede i Europa. Venstrefløjen stod for 45. Resten var separatist-bevægelser.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen