Åbenhed langt om længe

LÆGELØFTET lyder i koncentreret og let moderniseret form således:

’Jeg aflægger herved det løfte, at jeg ved mine forretninger som praktiserende læge stedse skal lade det være mig magtpåliggende at anvende mine kundskaber med flid og omhu til samfundets og mine medmenneskers gavn.’

Som det vil være Ekstra Bladets læsere bekendt, arbejder en del læger dog ikke mindst til gavn for sig selv.

OVER 2000 læger har på en eller anden måde tilknytning til et medicinalfirma, men hidtil har det været plat-umuligt at finde ud af, hvilken betaling de får for deres indsats.

Den ubehagelige tilstand bliver ændret nu.

Efter Ekstra Bladets seneste afsløring af læger og pilleproducenter i en usmagelig pardans har de Praktiserende Lægers Organisation med et slag ændret holdning. Tidligere har organisationen arrogant afvist krav om større åbenhed, for det gik jo egentlig så godt, som det gik, og hvad ragede den slags overhovedet andre?

Det standpunkt var blevet åbenlyst uholdbart.

EKSTRA BLADET afslørede for en måneds tid siden, at myndighederne i årevis vidste, at lykkepiller kan give gravide alvorlige bivirkninger. Men lægernes opslagsværk, pro.medicin.dk, ændrede først teksten ’kan anvendes til gravide’ et år efter, at det var blevet gjort opmærksom på faren.

De tre læger, der havde ansvaret for afsnittene om depression og graviditet, havde alle økonomisk forbindelse til producenter af lykkepiller  ...

I FREMTIDEN bliver det muligt at se, hvor mange penge de tre og andre læger modtager fra medicinalindustrien. De Praktiserende Lægers Organisation har langt om længe indset, at hemmelighedskræmmeriet er ødelæggende for troværdigheden.

Tak for det – men hvorfor skulle der dog gå så lang tid?

0 kommentarer
Vis kommentarer