Tillykke, Christiania - og Danmark

DER ER AL mulig grund til at hejse Christianias gulprikkede, røde flag. Og Dannebrog.

FOR MED christianitternes 'ja' til statens salgstilbud på 76,2 mio. kr. plus det løse er en lovliggørelse omsider på plads. Aftalen markerer en milepæl i fristadens brogede historie, der på godt og lidt ondt er blevet en del af os selv. Godt for Christiania. Godt for Danmark.

FRISTADENS ca. 1000 faste beboere samt hunde fortjener ros, fordi de har opgivet 40 års langhåret og kompromisløs modstand mod enhver form for ejerskab. Og fordi de med aftalen vedgår en nagelfast forpligtelse til at udvikle fristaden socialt og kulturelt. Ikke kun til glæde kun for dem selv, men også for det omgivende samfund.

STATENS forhandlere og det politiske bagland fortjener ligeledes skulderklap. Staten har officielt anerkendt, at Danmark også skal rumme alternative, autonome boligformer til blandt andre utilpassede og frihjulende og skæve (nogle endda meget skæve) eksistenser. At staten samtidig får godt 75 mio. kr. i kassen og slipper for årlige administrationsudgifter på 15-20 mio. skattekroner, er heller ikke helt ude i hampen.

BROKKEHOVEDER mener, at staten med en salgspris på godt 3000 kr. pr. kvadratmeter nærmest har foræret det tidligere kaserneareal væk. Nonsens! Både statens forhandlere og Christianias energiske advokat, Knud Foldschack, har pædagogisk forklaret, at sammenligning med andre boliger er meningsløs. Bl.a. på grund af klausulerne i salgsaftalen og den Christiania-fond, der kommer til at stå som ejer.

TRO IKKE, at træerne nu vokser ind i Christianias regnbue-farvede himmel. Der er utallige knaster, der skal høvles af ude i en af Danmarks største turist-attraktioner. Ikke mindst den omstridte Pusher Street, hvor voldstosser har udkæmpet vanvittige kampe med politiet. Men så længe Folketinget ikke kan se det fornuftige i at legalisere hash, har Christiania bare at give ordensmagten uhindret adgang til at lave razziaer.

DANMARK ville være en hel del kedeligere uden Christiania. Mere fantasiløst og med færre gulerodskager. Nu får christianitterne arbejdsro til at komme videre. De får brug for en hjælpende hånd. Den skal de få.

0 kommentarer
Vis kommentarer