Gidsel-skandalen

null

I 161 RÆDSELSFULDE x døgn har to danske sømænd nu siddet som gidsler i Somalia. Fuldstændig underlagt en flok uberegnelige og svært bevæbnede piraters luner.

MODSAT familien Quist Johansen med tre børn og to gaster, der i februar blev kapret på deres yacht på vej gennem det piratfyldte farvand ud for Somalia, har det været meget sparsomt med omtalen af og kontakten til de to sømænd, Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez.

DET GØR ikke skandalen mindre. Ingen - hverken rederiet Shipcraft, der forhyrede sømændene eller det danske udenrigsministerium - har angiveligt kontaktet gidslerne i flere måneder.

Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har fået lov til - ja, undskyld udtrykket - at sejle deres egen sø i selskab med kyniske fangevogtere, der konstant truer med at slå dem ihjel.

SOM ET AF de nedslidte gidsler direkte formulerer det i telefonen til Ekstra Bladets reporter: ’Vi vil hjem, før vi dør hernede. Myndighederne og rederiet må gerne få fingeren ud af røven’.

REDERIETS ROLLE - eller mangel på samme - påkalder sig opmærksomhed. Shipcraft holder bare kæft og gør angiveligt intet. Hvorfor? Ifølge Henrik Berlau fra fagforbundet 3F’s transportgruppe har rederiet en klar interesse i at trække sagen i langdrag i håb om at gøre gidseltagerne møre.

Rederiet har fået sit skib tilbage og har dermed ikke længere et forsikringsselskab i ryggen til at betale en løsesum. Først efter Ekstra Bladets henvendelse i går besluttede Shipcraft pludselig at kontakte gidslerne.

UDENRIGSMINISTERIET vælger også at holde mund om de to sømænd. Ellers kagler udenrigsminister Lene Espersen (K) op.

I en valgkamp-hørmende pr-meddelse får man nærmest indtryk af, at Lene E. ene kvinde har padlet rundt ud for Afrikas Horn og indfanget 24 formodede pirater, der efter internering på det danske flådefartøj Esbern Snare nu endelig skal retsforfølges i Kenya.

Tidligere blev tilfangetagne pirater bare sat fri igen. I samme svulstige pr-meddelse jubler samme Lene E. over, at Danmark igen skal lede et internationalt møde om bekæmpelse af pirateri.

MEN UANSET hvad så hjælper det ikke Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez - eller Quist Johansen-familien og deres gaster. De bliver svagere og svagere. Mere og mere modløse. Dag for dag. Hjælpen kan kun komme for langsomt.

0 kommentarer
Vis kommentarer