Mand ser rødt

'JEG SMÆKKER ikke med døren', siger aftrædende drabschef i Københavns Politi, Ove Dahl, samtidig med han vælter Politigården med et brag af en afskedssalut. En mand ser rødt.

Nu har Ove Dahl aldrig været den stille type. Tvært imod en åben og ligefrem politimand med en flot opklaringsprocent, der sagde sin mening og tog de tæsk, der fulgte med.

DAHL ER RASENDE over nedlæggelsen af kriminalpolitiet. Og han er så sur på den nuværende ledelse i København under politidirektør Johan Reimann, at de end ikke er inviteret til hans afskedsreception. Det tyder ikke på noget udpræget godt samarbejdsklima i landets største politikreds.

Dahl har uden tvivl ret i meget. At tingene var lettere under Hanne Bech Hansen, Per Larsen og ham selv. I hvert fald var dette enormt udadvendte trekløver fantastisk dygtige til at markedsføre det københavnske politi. Bedre PR-team i den offentlige sektor har ikke eksisteret.

MEN HVOR GODT fungerede det egentlig? For i modsætning til, hvad Dahl siger, er en del af problemet, at Københavns Politi ikke er blevet reformeret, men i (alt for) mange år har fået lov at køre butikken selv (sammen med fagforeningen Dansk Politiforbund) med den konsekvens, at Københavns Politi vel er landets mindst effektive politikreds i forhold til ressourcerne.

Da Hanne Bech og Per Larsen gik på pension, var problemerne for alvor ved at blive synlige. Dygtige til at sælge varen, men mindre dygtige til at levere et effektivt politi. Folk begyndte for alvor at blive sure på et politi, de ikke kunne komme i kontakt med. Hvis nogen er i tvivl, så se på omfanget af bandekriminalitet i dag. Se på den grove vold og på de banale lovovertrædelser.

KØBENHAVNS POLITI har aldrig været mere usynligt og borgernes oplevelse af et ineffektivt politi med halvslap ledelse aldrig været større. Og vi taler faktisk om en virksomhed med 2600 medarbejdere og en milliardomsætning.

Så selv om københavnerne skylder Ove Dahl og hans folk en stor tak for indsatsen, er svaret ikke at vende tilbage til gamle dage. Men at vise, at Københavns Politi kan drives som en effektiv og troværdig virksomhed i en ny tid med nye udfordringer. Den opgave er stadig uløst.

Læs også interviewet med Ove Dahl køb eBladet her