Det Helle mener er ...

VI HØRER DET ofte. Politikerne klager over, at vi journalister misforstår dem. Vi dyrker konflikterne i stedet for substansen, og der er aldrig tid eller plads til at argumentere i andet end overskrifter. Men det kan ikke alene være derfor, TV2’s seere netop har kåret politik til Danmarks mest utroværdige erhverv. På tredjepladsen kom i øvrigt journalister!

Mit gæt er, at politikerne med et snuptag kunne styrke troværdigheden, hvis de ikke uafbrudt skiftede holdning.!

LAD OS TAGE et eksempel fra denne uge. Lars Løkke vil gerne afskaffe efterlønnen. Men det får han ikke lov til, fordi Pia Kjærsgaard har indset, at det ville ramme hendes egne vælgere hårdt. Og det er jo som bekendt en dårlig ide at skide i egen rede.

Socialdemokraterne har hele tiden sagt, at de vil bevare efterlønnen. Men det er der nu bragt oprigtig tvivl om. På et møde i pædagogernes fagforening i marts truede formand Helle Thorning-Schmidt nemlig med at afskaffe efterlønnen, hvis ikke fagforeningerne medvirker til at få os alle til at arbejde de berømte 12 minutter mere om dagen.

Det budskab var svært at få til at stemme med, at Thorning-Schmidt onsdag i Jyllands-Posten bedyrede, at hvis hun vinder valget, vil hun rulle enhver forringelse af efterlønnen tilbage til i dag. Hvad skal vi tro på?

I FØRSTE OMGANG nægtede Helle Thorning-Schmidt over for Berlingeren at have truet med at afskaffe efterlønnen. Senere samme dag fortalte hun avisen, at hun var citeret korrekt fra pædagogmødet; men det, hun mente, var, at det ville have ’konsekvenser’, hvis man ikke blev enig med fagbevægelsen! Og så kunne man jo spørge: Hvilke konsekvenser? Tænker Helle Thorning-Schmidt stadig på at afskaffe efterlønnen – men vil bare ikke mere sige det højt?

Hvor ville det være befriende og tillidsskabende, hvis Helle Thorning-Schmidt entydigt! meddelte, at efterlønnen er fredet. Det er hverken langt eller indviklet at forklare. Men det kræver selvfølgelig, at man tør have en klar holdning og stå ved den.