Hjælp Lene E. eller skrid

null

EN HEL DEL aktivering af arbejdsløse ser ud til at bestå i at være så dødssyg som muligt. Det skulle få de ledige til at kaste sig frådende over en hvilken som helst anden form for job.

HER HAR den fynske kommune Kerteminde fundet sin helt egen version: De arbejdsløse skal lime valgplakater for Lene Espersen: Kom i gang eller skrid og mist kontanthjælpen. Et eller andet skal de bestille for den offentlige støtte.

NATASHA, 20 år, er en af kontanthjælpsmodtagerne, der klistrer Lene Espersen op på pap dag ud og ind. Hun klipper også huller i plakaterne, så de er lige til at hænge op i lygtepælene, når Lars Løkke en dag blæser i valgtrompeten. Herudover har den 20-årige fynbo ni timers aktivering, hvor det er meningen, hun skal søge ledige job på centrets computer.

HUN SYNES ikke, det er særlig motiverende, siger hun, og det lyder heller ikke festligt. Slet ikke, hvis man ikke er specielt vild med Espersen. Men selv om man så var glødende konservativ, er de tvangsindlagte valgkamp-hjælpere et eksempel på, hvor søvnigt det går til ude i virkeligheden, når de ledige unge skal hjælpes i sving. Om få år er unge ledige uden uddannelse helt lost, og Natasha tegner til at blive en af dem, der vil få meget, meget svært ved at ernære sig selv, hvis hun ikke lærer noget mere end at klippe huller i udenrigsministerens valgplakater.

DÉN kompetence hører absolut ind under kortvarigt sæsonarbejde. Der går år mellem hvert folketingsvalg. Så måske var det mere tilfredsstillende for både Natasha og samfundet, hvis hun kom i gang med at lære noget mere fremadrettet end plakatlimning. Fik en uddannelse eller lærte et håndværk. Måske ligefrem oplevede arbejdsglæde?

ESPERSEN selv tilhører et efterhånden meget lille parti, der har begrænset adgang til gratis arbejdskraft fra frivillige, og derfor betaler partiet sig fra en del af det praktiske – mens kandidaten selv var i Bruxelles i går for at diskutere Libyen og Mellemøsten. Måske der bliver en ny aktiveringsrunde, når plakaterne skal hænges op? Så får Natasha også lært det!

Læs side 10 og 11