Skjult parti-tv

DUELLERNE mellem Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard, der for nylig kørte live på TV2 og DR, var i virkeligheden betalt og arrangeret af de to partier Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. TV2 lagde bare teknik og sendeflade til – mod betaling.

HOVEDPARTEN af seerne har garanteret ikke anet, at de dermed sad og så ren partipropaganda.

PARTIERNE har tilsammen betalt mellem 200.000 og 400.000 kr. til TV2 for at få lov at give den gas uden forstyrrende indblanding. Og i rammer, der til forveksling ligner en ægte tv-debat. Det må siges at være fundet for de penge. Dansk Folkepartis pressechef jublede da også – stadig nærmest målløs i går – i Jyllands-Posten over, hvor pærenemt det var. ’Fuldt ud pengene værd’, mente han med århundredets underdrivelse.

DR BRAGTE også duellen live. Ulrik Haagerup, DR’s nyhedsdirektør, lyder nærmest lidt misundelig over, at det ikke var hans tv-station, der havde gaflet duellen. Han erkender, at alle partier forsøger at kontrollere deres kommunikation så meget som muligt. Partierne vil gerne uden om kritisk journalistik. Men ser alligevel ikke noget problem i, at partierne her helt har overtaget kontrollen.

INTET var gjort, for at seerne skulle opfatte, at der ikke var tale om en almindelig udsendelse. Tværtimod havde partierne selv valgt en tidligere TV Avisen- og ’Jeopardy’-vært Søren Kaster som ordstyrer. Han styrede naturligvis ikke noget som helst – vorherre bevares. Det havde man jo betalt sig fra, ikke? Men hans kendte ansigt var et prima alibi for, at dét her var rigtigt tv.

MAN KAN undre sig over, at tv-stationerne i den grad sætter deres troværdighed over styr. Det er forståeligt, at de gerne vil forny formen for politisk duel, der stort set ser ud, som den gjorde i Claus Toksvigs tid. Men enten må tv-stationerne bøje i neon, at her ser vi altså betalt partipropaganda, eller også må partierne lave deres egne shows via tv-kanaler, hvor seerne ikke har en berettiget forventning om public service og kritisk journalistik.