Svenske tudefjæs

DET ER IKKE til at holde ud at høre de svenske politikere jamre efter valget søndag.

Over 82 pct. af svenskerne gik til valgurnerne. Den borgerlige regering under ledelse af den søvndyssende Fredrik Reinfeldt fortsætter som chef for en mindretalsregering. Socialdemokraterne med den charmeforladte pamper Mona Sahlin i spidsen fik det største nederlag i svensk historie.

Resten er bagateller. Altså lige bortset fra det yderligtgående nationalistparti Sverigesdemokraterne, som fik sig hevet over den høje svenske spærregrænse på fire pct. og nu med 20 mandater i Riksdagen vil stå for underholdningen de kommende år.

SELVFØLGELIG er det et chok for det elitære politiske system i Sverige, der i generationer har været gennemsyret af selvtilstrækkelig elitær arrogance at vælgerne nu pludselig begynder at opføre sig underligt. Og vist er Sverigesdemokraterne et usympatisk bekendtskab med yderliggående, fremmedfjendtlige, karseklippede typer i fremskudte positioner.

Men hverken Sverige eller resten af Europa går under af den grund. Hvis de store partier ellers formår at samarbejde under nye vilkår, er det svenske folkestyre ikke anderledes stillet end dansk politik har været i 20 år. Så hvad er problemet?

I ØJEBLIKKET sidder alle fornærmede og chokerede, som om Sverige havde oplevet en revolution og Folkehemmet var sprængt i luften. Sådan er det jo ikke.

Svenskerne kan glæde sig over en flot valgdeltagelse. At 93 procent af vælgerne stemmer på de samme partier som har været i Riksdagen i 100 år tyder ikke ligefrem på parlamentarisk krise.

Hvis det svenske demokrati ikke er mere robust end det kan klare nogle forvirrede Sverigedemokrater har landet et problem. Et virkeligt problem.

Indtil nu er det den rene ynk og jammer at høre både på valgets tabere og vindere.

TÆNK AT Danmark nogensinde har kunnet tabe noget som helst - fra krige til fodbold - til en sådan flok tudefjæs. Må vi opfordre de nyvalgte svenske politikere til at tage sig sammen og komme videre. Tack så Mycket.

0 kommentarer
Vis kommentarer