Dansen om det billige øl

HVAD ER LIGHEDEN mellem kongehuset og LO? Jo, de er lige begejstrede for det billige øl fra Harboes Bryggeri. Eller rettere: For de penge, som ølsalget kaster af sig.

KRONPRINS Frederik modtager en skattefri gave på to-tre mio. kr. om året i form af en Farr 40-sejlbåd, som han har tigget sig til for at kunne deltage gratis i konkurrencer rundt om i verden, mens han venter på, at stillingen som konge skal blive ledig.

SOM TAK for bestikkelsen inviterer hans mor topfolkene fra discount-bryggeriet med til selskaber på slottet, ligesom Frede selv render rundt med Harboes logo på tøjet. Harboe er endda ophøjet til Kongelig Hofleverandør, skønt ingen har set hverken dronning eller prinser med en billigbajer i hånden.

LO-FORMAND Harald Børsting deltager på anden vis i dansen om øllet, nemlig som formand for Lønmodtagernes Dyrtidsfond, som har købt 20 pct. af bryggeriet.

Nu skulle man tro, at LO’s førstemand forlangte anstændig behandling af arbejdskraften i de virksomheder, LD investerer i. Men det har han ingen kommentar til.

DET ER ellers ret interessant, at Harboe beskæftiger ungarske arbejdere, der får 30-40 kr. i timen for arbejdsdage på op til 16 timer. Direktør Ruth Schade kender intet til det. Men det gør Harboes produktionschef, Akos Karl, som sjovt nok selv er ungarer. Han udtaler sig bare ikke.

MODSAT de tavse mænd har LD’s vicedirektør, Dorrit Vanglo, tænkt sig at undersøge og ændre misbruget af østeuropæisk arbejdskraft. Hun forlanger, at Harboes direktion rykker ud med sproget i næste uge.

HARALD OG FREDERIK er ophøjet ligeglade. Bare Harboe leverer dem nogle gysser, ser de to herrer fra hver sit ophøjede hjørne af kongeriget ingen problemer i den måde, det billige øl frembringes på.