Krisen ingen så komme

DANMARK vrimler - ligesom den øvrige vestlige verden - med analytikere, som for skyhøj betaling gør sig kloge på den økonomiske udvikling. Vismænd mig hér, cheføkonomer mig dér. Men ingen af dem så krisen komme.

DE STÅR tilbage lige så komiske som kremlologerne, som først opdagede Berlinmurens fald, da tyskerne 9. november 1989 sad og hamrede den i stykker. På samme vis krakkede investeringsbanken Lehman Brothers uvarslet 15. august 2008 - hvilket udløste den største finanskrise siden 1940'erne.

DANSKE selvpensionister, husejere og andre pæne investorer har tabt penge. Men ikke mindst er stribevis af fantaster og spekulanter fortjent gået fallit. Det samme er en række banker, hvor direktører blev smidt ud, mens staten trådte til med hjælpepakker.

'GØR DET, du er bedst til', lød Danske Banks slogan. Men bankdrift var ikke dens stærke side. Den havde investeret helt galt i udenlandske bankopkøb og givet letsindige lån til hjemlige ejendomsspekulanter. Topchef Peter Straarup overlever tilsyneladende personligt. Hans bank kun, fordi skatteyderne har lånt den milliarder. Det gode for os er, at lånene skal betales tilbage med renter.

Danske Bank har for øvrigt skiftet eksperter: Nu beder den om kundernes mening - 'så gør vi, som du siger'.

RÆDSELSTILFÆLDET var Roskilde Bank med den opblæste nar Niels Valentin Hansen i spidsen. Den havde specialiseret sig i at låne styrtende formuer til alle de skidtknægte, der i de foregående tyve år var blevet berygtede for fejlslagne eventyr. Typisk pumpede de ejendomsværdier op ved at sælge indbyrdes til hinanden til fantasipriser. Banken i Roskilde lukkede øjnene og lånte, hvad de bad om.

DET HØRER med til billedet, at ikke alle store virksomheder røg på rumpen grundet letsindighed. Nordea, Lars Larsen, Jyske Bank og Lego er blandt dem, der har klaret sig fornuftigt gennem krisen.

Nu siges den at være slut, idet bruttonationalproduktet voksede 0,6 pct. i 3. kvartal 2009 – hvilket også kom bag på de kloge hoveder. Lad os håbe, det er sandt - uanset at ledigheden vil stige et stykke ind i 2010.

UNDER ALLE omstændigheder er der udsigt til, at vi næste jul kan se tilbage på et bedre år, end vi kan i dag. Håbet er grønt som et grantræ. Fortsat glædelig jul!