Obamas pitstop

BETYDER Barack Obamas tilsagn om at deltage i klima-topmødet i København 9. december, at USA har viljen til at nå et resultat? Eller betragter præsidenten kun besøget som et pitstop, fordi han alligevel er på de kanter (han skal dagen efter til Oslo for at hente Nobels fredspris)?

SVARET på det første spørgsmål svæver i vinden, mens det desværre må blive et ja til det sidste. Obama kommer nemlig på et tidspunkt, hvor det fortrinsvis er embedsmænd, som fylder mødelokalerne. Verdens øvrige topledere dukker først op en uge senere.

MODSAT forgængeren Bush har Obama ellers arbejdet aktivt for, at USA tilslutter sig en bindende international aftale. Der er afsat store offentlige milliardbeløb til at fremme sol, vind og andre alternative energiformer og fastsat nye skrappere regler for CO2-udslippet, selv om de ligger langt fra EU’s krav.

Han har ønsket at få en klimalov gennem Kongressen, der reducerer udledningen af drivhusgasser, men den er kun blevet vedtaget af det ene kammer og hænger fast i Senatet.

DET ER I LYSET af Obamas problemer på hjemmebanen, man skal se hans franske visit i København. På den ene side vil han gerne fremstå som verdens fremmeste klima-talsmand. Men på den anden side vil han ikke indgå i direkte forhandlinger, som kan binde ham til en egentlig aftale.

Derfor vil vi opleve en præsident, der under enorme sikkerhedsforanstaltninger holder en flot tale i Bella Center, bruger tid på at hilse til højre og venstre og tager en enkelt overnatning – for derefter at skynde sig videre til Oslo.

OBAMA var også i København i begyndelsen af oktober. Dengang blev han fløjet ind for at promovere Chicago som OL-værtsby, men led ynkeligt nederlag, fordi IOC-medlemmerne blev vrede over kun at se skyggen af præsidenten, før han var væk igen.

Hans pitstop 9. december skulle nødigt have samme negative effekt.0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere