Ikke så ringe endda

DET VAR ventet, at Connie Hedegaard droppede ud af regeringen for at blive klimakommissær i Bruxelles. Men det er mildest talt en overraskelse, at hun på ministertaburetten afløses af prorektor Lykke Friis.

Ikke mindst for speedsnakkeren Friis selv kom udnævnelsen som et lyn fra en klar november-himmel. Hun har aldrig været medlem af noget parti, og først et kvarter i midnat natten til tirsdag blev forholdet til Venstre fuldbyrdet.

DA LARS LØKKE overtog Statsministeriet efter Anders Fogh, overtog han samtidig en regering, der på mange områder virkede træt og nedslidt. Derfor virker manøvren med Hedegaard/Friis som et friskt pust –  både i København og Bruxelles.

NORMALT plejer danske regeringer at give store EU-poster til politikere i deres karrieres efterår. Tænk på Henning Christophersen, Ritt Bjerregaard og Mariann Fischer Boel. Og kommissærjobbet lå da også lige til Bertel Haarders højreben som tak for lang og tro tjeneste. Men han blev endnu en gang forbigået. Tak for det.

Connie Hedegaards kvalifikationer kan ingen sætte spørgsmålstegn ved. Hun er en politiker i starten af sin karriere, og får hun succes som klimakommissær, venter tunge politiske poster herhjemme. Lene Espersen mangler endnu at vinde et folketingsvalg, før konservative vælgere er overbeviste om, at hun er den rette partiformand.

LYKKE FRIIS er et ubeskrevet blad –  politisk set. Derfor er udnævnelsen af hende til klima- og energiminister en satsning fra Lars Løkkes side, fordi den med garanti vil skabe surhed hos de medlemmer af Venstres folketingsgruppe, som mener, at de står for tur.

Statsministeren signalerer to ting: For det første, at han sidder for bordenden og træffer sine egne beslutninger uden at skele til rangordenen i Venstre-gruppen. Og for det andet, at han finder tiden moden til fornyelse.

MANGE VENTER, at Lars Løkke vil ændre omfattende på regeringen kort tid efter klima-topmødet i København. Hans forsigtige start er ikke så ringe endda.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere