Guldkæder og vendekåber

OVERRASKELSERNE stod i kø, da valgresultaterne løb ind i aftes. Rød stue var på forhånd udråbt som vinder, men i den virkelige verden lagde et lille flertal deres stemmer i den blå.

DEN STORE taber blev Socialdemokraterne –  for tredje valg i træk. Men Helle Thorning-Schmidt var ikke mere syg, end at hun endnu en gang formåede at udlægge tilbagegangen som en sejr.

VENSTRE FORMÅEDE at holde skansen trods forventninger om betydelig tilbagegang. De konservative forbavsede også. De fik ligefrem en lille fremgang, mens de radikale tabte hver femte stemme, hvilket de var yderst lettede over.

NYT –  men forventet –  var det, at SF og Dansk Folkeparti opnåede valgets største fremgange og nu omsider spiller en rolle i kommunalpolitik. Villy-effekten –  men også Pia-effekten –  slog igennem lokalt.

SÅDAN ER landstendensen. Men valgene drejer sig jo om 98 byråd og fem regionsråd –  og dét er en ganske anden historie.

De vilde dyr i junglen er som tamfår i sammenligning med de tobenede rovdyr, der efter kommunalvalg slås om de gyldne kæder. Vendekåberne står altid i kø, hvis de kan score nogle personlige fordele. Mange gør vold på partitilhør og valgløfter mod at få en post. F.eks. skiftede 125 byrådspolitikere parti efter 2005-valget!

SANDSYNLIGVIS GÅR det sådan, at Socialdemokraterne trods den anselige tilbagegang kommer til at besætte flere borgmesterposter end de 45, som partiet scorede efter 2005-valget. Hjælperen bliver SF, som fik hver ottende stemme og på landsplan blev det tredjestørste parti.

VALGET til regionsrådene blev for anden gang en sær fuser. De talstærke, formelt demokratiske organer bemandes med folk, som vælgerne ikke kender, og deres virke er lige så hemmeligt.

Det bør være sidste gang, disse ukvalificerede sygehusbestyrere deltager i sådan en parodi på demokrati.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere