Hver fjerde bliver valgt

'VALGET står mellem de ukendte og de uduelige...' 'Alle røvhuller er lige gode, så stem på os!'

Sådan nogle sentenser cirkulerer på plakater og hjemmesider i denne tid. Der hænger da også noget pap i lygtepælene, men det er synd at sige, at debatten i landet er voldsomt præget af den store demokratiske begivenhed om blot ti dage.

DET ER ellers ret nemt at blive medlem af et af Danmarks 98 byråd. 9052 kandidater strides om 2446 pladser. Det svarer til kun 3,7 kandidater pr. mandat – én færre end ved valget for fire år siden. Altså en langt støre chance for at få den ønskede tjans end ved andre stillingsansøgninger.

DER ER stadig to mænd for hver kvindelig kandidat, hvilket egentlig er underligt. For at drive en kommune svarer til at bestyre en husholdning, hvilket de fleste kvinder er bedre til end mænd. Der er ikke megen ideologi og storpolitik i et byråd. Arbejdet består i at vælge, hvornår skoler, plejehjem eller børnehaver skal forbedres, og i at få pengene til at slå til.

Men kvinder vil hellere stemme på mænd end på kvinder. Derfor har kvinder så lidt at sige i lokalpolitik. Det går bedre i Folketinget, hvor fem ud af syv partiledere er kvinder.

VI VILLE alle sammen med glæde stemme på den bedste kvinde eller mand. Men de er aldrig kandidater, så vi må nøjes med de næstbedste.

På den anden side er det tæt på at være rørende, at over 9000 mennesker kappes om at komme til at bruge en del af deres korte liv på at sidde til møde i kommunalbestyrelser og udvalg og gå til sammenkomster i diverse lokale foreninger mod en ret beskeden honorering.

DEN SÅKALDTE valgkamp går indtil videre påfaldende fredeligt for sig. Det fortæller, at der er ganske stor enighed om, hvordan kommunerne skal drives. Odense udgør et træffende eksempel: Både de konservatives og Socialdemokraternes borgmesterkandidat hedder Boye –.og vælgerne kan ikke ryste ud af dem, hvad de er uenige om, bortset fra hvem der skal sidde i stolen. Så i dét tilfælde er resultatet hip som hap.

MEN HUSK nu alligevel at deltage 17. november. Husk, at dårlige politikere bliver valgt af gode borgere, der bliver hjemme.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere