Hvad med kongeskat?

TRONFØLGELOVEN blev vedtaget med hiv og sving sidste søndag. Men i den uge, der er gået siden da, kan det ikke have undgået nogens opmærksomhed, at der lige så stille er opstået en helt ny diskussion om kongehusets rolle i et moderne samfund.

Politikerne har været mest engagerede i at lukke debatten ned, før den for alvor er kommet i gang –  og forholde sig til, om Henrik må kalde sig konge eller ej.

Vorherre bevares! Nu skraber intellektet i Folketinget bunden igen.

MEN HELDIGVIS fortsætter den alvorlige diskussion de steder, hvor danskerne diskuterer –  blandt andet i stor udstrækning på Ekstra Bladets nationen! og på Facebook.

Jeg tror, det store flertal er komplet ligeglad med, om Henrik kalder sig konge, prins, kejser eller noget helt andet.

Men stadig flere vil gerne diskutere, hvordan vi får moderniseret kongehuset –  også mange, der stemte ja i søndags.

ER DET f.eks. rimeligt,at samtlige medlemmer af kongehuset kan køre 180 km/t. gennem byen uden at blive straffet? De kan såmænd også slå andre ihjel eller lade deres hunde straffrit bide en garder. Kongefamilien står over loven. Dronningen har uindskrænket magt til at dømme kongefamiliens medlemmer.

Er det rimeligt, at vi betaler kongefamilien mere end 90 millioner kroner om året i apanage og derudover finansierer kareterne, slottene, garden, kongeskibet, og hvad der ellers hører med –  så den samlede regning løber op i mere end 300 millioner kroner?

JEG SKAL på ingen måde løbe fra, at jeg stod i spidsen for et nej i søndags. Alle kender resultatet, og jeg vil undlade at gøre som de politiske ledere og EU-kandidater, der fik ethvert nederlag til at blive en sejr med mange fantasifulde udregninger af mandater og vælgertal.

Ekstra Bladet vandt ikke denne sag, men noget nyt er i grøde, som ikke kan siddes overhørigt og kvæles i en ny, ligegyldig diskussion – denne gang om prins Henriks titel.

Låget er løftet af. I denne uge har Ekstra Bladet gennemført en række afstemninger om kongehuset. Flertallet vil bevare monarkiet, men ni ud af ti mener, at privilegierne bør begrænses.

Mange interessante forslag er kommet for dagen.

KUNNE MAN f.eks. forestille sig en ordning, der svarer til konceptet kirkeskat. Altså at man kan betale til kongehuset, hvis man er tilhænger, og melde sig ud, hvis man er modstander.

Det behøver jo ikke være enten-eller med det kongehus.

Det ville vel nok være forfriskende, hvis vi her i Grundtvigs fædreland turde sætte vigtige samfundsmæssige diskussioner i gang.

Det store flertal er komplet ligeglad med, om Henrik kalder sig konge, prins eller kejser

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen