Lad os gå i panik - for en sikkerheds skyld

Følg Leder
EKSTRA BLADET MENER

I DENNE UGE stiftede vi bekendtskab med en ny global sygdom: svineinfluenza. Hele ugen har vi hørt nye dramaberetninger. Blot et nys fra sidemanden i bussen kan bringe os i farezonen. Så bedømt på mediernes dækning bør du straks gå i seng igen og trække dynen godt op over hovedet.

Men desværre kan man ikke beskytte sig mod selve livet. Sidste vinter døde over 1000 danskere af helt almindelige influenzaformer. De fleste var gamle og svagelige, og derfor var det ikke selve influenzaen, der slog dem ihjel. Lige nu er én dansker smittet med svineinfluenza, og hun er efter, hvad lægerne, siger mere bekymret for virakken end selve sygdommen. Lørdag middag var der over hele kloden registreret 17 mennesker, som er døde af svineinfluenza - også her er det omstændighederne, der kostede dem livet.

Mexico er et af verdens mest luftforurenede lande. Samtidig er det fattigt, og svineinfluenzaen var ny. Nu kender vi den, den kan behandles, og der er absolut intet, der tyder på, at den er ude af kontrol.

Så du kan roligt stå op igen.

JEG BLEV i denne uge stillet over for spørgsmålet: Hvor megen skræk og rædsel skal vi bringe ud til læserne?

Min nyhedschef sagde: ’Ro på’, og det havde hun helt ret i. På Statens Serum Institut fortalte eksperterne, at der var flere journalister, der ringede, end bekymrede borgere. Alligevel valgte de fleste medier at være dybt bekymrede, sådan lidt ud fra devisen: Lad os gå i panik for en sikkerheds skyld.

Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til Mexico. Repræsentanten, der offentliggjorde beslutningen, sagde ligeud, at man følte, at det ville skabe ro - underforstået, at det var mest nødvendigt af psykologiske grunde.

Det er også fint.

MEN DER ER lang vej derfra og til, at vi skal være ved at dø af skræk, hvis naboen nyser over hækken.

Der er mange gode ting ved globaliseringen, men svineinfluenzaen er et eksempel på en af de dårlige.

Vi får alt for meget at vide. Alle detaljer fra ethvert hjørne af kloden når os på et splitsekund. Antallet af smittede er få og spredte, men tilsammen skaber de angst. Og medierne er forelskede i angst. Vi deler rundhåndet angsten ud - medmindre vi tænker os om.

Der kan naturligvis ske tragiske ting på grund af svineinfluenzaen - men sådan er det med mange sygdomme, og foreløbig er tallene langt under, hvad vi ellers plejer at tage os af.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Fiduskunst og magistervrøvl