Organ-lotteriet

MANGE af de godt en million seere, der så DR-dokumentaren 'Pigen der ikke ville dø' om unge Carina, stiller i dag samme spørgsmål, som pigens far formulerede til lægerne: 'Hvad helvede har I gang i her?'

DET jordnære spørgsmål blev stillet på følgende baggrund: Tre dage efter 19-årige Carinas voldsomme biluheld besluttede den ansvarlige læge på Aarhus Universitetshospital at standse behandlingen. De sønderknuste forældre havde forinden sagt ja til organ-donation. Nu handlede det om at holde Carinas organerne i gang, så de kunne udtages, når hendes hjerne gav endeligt op.

SÅDAN gik det som bekendt ikke. Da en ny læge dage senere tilså Carina, var hun ikke i tvivl: Behandlingen skulle genoptages her og nu. Og resten er en fantastisk og hjertegribende og livsbekræftende historie. Om Carina.

MEN HVAD helvede skete der? Ja, det er hævet over en hver tvivl, at der blev begået lægelige fejlskøn. Alene forløbet beviser det.

UDSENDELSEN efterlader det indtryk, at den første læge var lige lovlig hurtig til at afskrive den unge pige. At lægen var fokuseret på at sikre sig Carinas organer til donation. Og at Carina bare var heldig på grund af lægernes vagtplaner. Den unge pige vandt i lotteriet.

SOM Ekstra Bladet har afsløret, er Carinas sag ikke enestående. Frank, 68, fra Brøndby blev afskrevet af organ-jagende læger på Glostrup Hospital, men overlevede – og lever i dag.

TILLIDEN til lægerne skrider. I går begyndte organ-donorer at melde sig ud af det nationale organ-register. I forvejen er antallet af danskere, der er parate til at give andre liv med dele fra deres krop, meget lavt.

CARINAS forældre har forståeligt nok klaget over behandlingen af datteren. Når afgørelsen falder, vil den blive nærlæst af mange. Meget står på spil: Bl.a. liv og død.

Læs reportagen side 4, 5 og 6

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen