Krig som PR-stunt

ARMADILLO, den danske base i den farligste del af Afghanistan, kunne være lukket halvandet år før, det skete i efteråret 2010. Den havde udspillet sin rolle. Vores engelske partnere anbefalede i foråret 2009, at vi trak os – der boede alligevel stort set ingen afghanere i området. Men det fik vi intet at vide om. Basen blev bare stående. Danske soldater døde og blev fortsat såret omkring den isolerede base.

BRITERNE DERIMOD trak mod mere folkerige dele af Afghanistan, hvor det gav mere mening at føre krig for at beskytte befolkningen.

MAN ER VED at skrige, når man læser begrundelserne for den danske beslutning i en ny bog af to Politiken-journalister: Nemlig at Armadillo havde fået en 'mytisk' betydning i den danske befolkning. Den gav kort sagt god pr til forsvaret, der fik stort set, hvad det pegede på af udstyr. Lukkede myten, frygtede man, at danskerne ville blive mere skeptiske over for, om krigen overhovedet gav mening. Beslutningen om at køre videre med Armadillo blev – ifølge bogen – taget af en snæver kreds. To fra forsvarets top, og to fra den politiske del – departementschefen og forsvarsminister Søren Gade.

FORTIELSEN AF den engelske anbefaling kommer først frem nu. Og Armadillo lukkede først, da vi fik en ny forsvarschef, Knud Bartels.

AFSLØRINGEN BEKRÆFTER et eksisterende billede af en pilrådden kultur mellem ministeriet og forsvarets top dengang. Tænk f.eks. på den falske arabiske oversættelse af den famøse bog om jægersoldaterne – også den skulle udviske skepsis i befolkningen. Oversættelsen blev som bekendt fabrikeret af forsvaret selv.

VI BLEV ustandselig rost dengang som et af de lande, der gav mest opbakning til krigen –trods store tab. Søren Gade solede sig i stor popularitet som mennesket, der var garant for fornuften i det hele og samtidig havde hjertet med, når han tudede, hver eneste gang endnu en soldat vendte hjem i en kiste. Også i den periode, hvor Gade altså rent faktisk kunne have lukket Armadillo, trillede tårerne for rullende kameraer.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere