Dumpet med et brag

1. JANUAR trak et såkaldt uafhængigt, centralt politiklagenævn i arbejdstøjet. Nævnet, der officielt hedder Den Uafhængige Politiklagemyndighed, har til opgave at efterforske og vurdere borgernes klager over politiet.

TIDLIGERE blev klagesagerne behandlet af de lokale statsadvokater, hvilket gav anledning til vedholdende kritik. Det lugtede nemlig alt for meget af, at det var politiet, der undersøgte sig selv –og nærede dermed mistanken om, at borgernes klager ikke blev behandlet uvildigt. Og i kølvandet på en stribe opsigtsvækkende sager, hvor politifolk blev 'frikendt', blev der så taget initiativ til det nye klagesystem.

I DAG, efter mindre end to måneders arbejde, er det nye politiklagenævn dumpet med et brag. Nævnets øverste, daglige chef, direktør Kirsten Dyrman, har lagt sin uafhængighed i benlås.

HISTORIEN kort: Under researchen af en højtprofileret specialpatruljes skandalefest på Rødovre Politistation, kontaktede Ekstra Bladet politiklagenævnets direktør. Hun bekræftede, at nævnet undersøgte sagen. Bagefter advarede direktøren den lokale politiledelse om, at bladets reportere var på sporet af skandalen. Straks efter udsendte politiet en pressemeddelelse angiveligt i et forsøg på at minimere skaderne.

HERREGUD, ikke andet, vil nogen måske indvende. En samtale kan vel ikke skade? En lille detalje, som Ekstra Bladet blæser op i surhed over, at politiet selv gik ud med nyheden.

OVERHOVEDET ikke. Det kan vi sagtens leve med. Vi har prøvet det så mange gange før. Næ, samtalen afslører, at det nye politiklagenævn ikke har fattet en brik af sin rolle. Hele ideen var jo at skabe vandtætte skotter mellem nævnets medarbejdere og politiet. Men samtalen fastslår, at lige præcis det kammerateri og den indspisthed, som det gamle system blev anklaget for, lever i bedste velgående. At direktør Dyrman ikke selv ser noget 'odiøst' i forløbet, er blot endnu en bekræftelse. Allerede før politiklagenævnet tog fat på sit arbejde, blev der rejst tvivl om dets uafhængighed. Kritikken gik bl.a. på nævnets sammensætning. Direktøren er således tidligere statsadvokat, og mange af hendes medarbejdere har fortid som politifolk.

KRITIKERNE fik ret.

Læs reportagen side 4 og 5