Skadede babyer efter smøl

OMSIDER bliver gravide kvinder advaret mod at spise lykkepiller. Det har taget alt for lang tid. Selv efter at myndighederne blev klar over, det kunne være farligt, fortsatte de praktiserende læger i uvidenhed med at skrive lykkepiller op til vordende mødre. Advarslerne nåede først ud til det vigtigste led i april i år med et års forsinkelse.

INDBERETNINGER om dødsfald og misdannelser vælter nu ind.

SET I det berømte bakspejl vokser en vrede og bitterhed op hos de mødre, som har mistet deres baby, eller som har født skadede børn, efter at de spiste lykkepiller.

I DAG slår de ansvarlige undskyldende ud med armene og siger, at det naturligvis er beklageligt og bla. bla. bla. Et halvt eller et helt år fra eller til er da ikke noget at hidse sig sådan op over, fornemmer man.

MEN DET er det! Efter at Ekstra Bladet fik sat spotlight på sagen i maj i år, steg antallet af indberetninger med 45 pct. I betragtning af, at det er liv og død for hver eneste sagsmappe, er det ufatteligt, at det hele er dalret rundt i systemet, når vordende mødre og praktiserende læger formentlig hakker bremserne hårdt i, i samme sekund de er klare over, at blandingen af lykkepiller og graviditet kan ende alt andet end lykkeligt .

NÅR MAN samtidig tænker på, hvordan gravide bliver bombarderet med advarsler om så meget som at sniffe til et glas rødvin eller se på en pakke smøger, er proportionerne helt ude i hampen. Med lykkepillerne lod man gladelig et år gå, fra man bliver bedt om at advare om bivirkninger, til det rent faktisk kom i gang.

LÆGERNE blev ikke blev opdateret med farerne i det tempo, det ellers var påbudt af Lægemiddelstyrelsen. Samtidig er der et uskønt sammenfald: De læger, der skulle sørge for at udbrede kendskabet til bivirkningerne, havde selv økonomiske interesser i de pågældende medicinfirmaer, har Ekstra Bladet påvist.

AT DE centrale læger så samtidig har så svært ved at se, at smølet har den store betydning, vidner enten om stor kynisme – eller i bedste fald en fuldstændig mangel på indlevelse.