Jeg er pisseligeglad

’DET ER SVINSK!’ Sådan kunne seere, der i går havde tændt for ’Go’ morgen Danmark’ på TV2, opleve skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis råbe til en kvinde, som hun egentlig skulle forestille at debattere med.

Da kvinden forsøgte at svare, afbrød Bjarup Riis hende for niende gang:

’Jeg bliver sindssyg af det her! Jeg vil ikke finde mig i det!’, skreg hun.

Ekstra Bladet talte med Bjarup Riis efter udsendelsen, og hun var fornøjet med sin egen optræden:

’Ved du hvad, det pisser mig af, at hun lyver. Så bliver jeg pissesur. Jeg er pisseligeglad med, om det er korrekt eller ukorrekt.’

VI ER IKKE snerpede her på pladsen. Hvis en spade er en spade, er det fint at kalde den det. Men det er vel fattigt, fantasiforladt og frastødende at tale om ’pis’ i tre sætninger ud af tre.

Samtalen bliver så sær af det, men samtale er naturligvis heller ikke Bjarup Riis’ anliggende.

Hun kender sandheden, og hun ejer ikke tvivlens nådegave, så hun har ingen interesse i at høre, hvad mennesker, der ikke deler hendes holdninger, kan sige. De må jo være idioter.

ANNE-GRETHE BJARUP RIIS er et symptom. Et symptom på en debatkultur i forfald, og hun har fine forbilleder:

Som sundhedsminister Bertel Haarder (V), der henter ord i samme egn som Bjarup Riis, når han skal svine journalister til:

’Pis’. ’Lort’. ’Røvhul’.

Eller udviklingsminister Søren Pind (V), der kalder en professor ’presseliderlig’ og hans udtalelser ’ordgejl’, fordi han har sagt noget, ministeren ikke bryder sig om.

ENGANG var ministre og skuespillere en slags forbilleder.

De bør huske på, at de små lytter med, og at man godt kan være uenig og alligevel tale med hinanden. Ude i virkeligheden sker det endda, at man bliver klogere af det.