Mailgate stinker stadig

MINISTERIERNE dænger omsider medierne til med stakkevis af dokumenter, efter at aviserne længe har bedt om aktindsigt i ’mailgate’ – hele den fordækte sag om overbetaling af de private sygehuse og forsøgene på at skjule en afslørende rapport med tallene for de høje priser. Både for rigsrevisor og for offentligheden.

EN RAPPORT, som Lene Espersen som bekendt selv kom til at plapre ud med eksistensen af, fordi hun ville føre sig frem på baggrund af dens sprængfarlige tal.

UNDER foregivende af stor åbenhed ser regeringens taktik p.t. ud til at være: Kvæl de besværlige medier i dokumenter. Og start en dag, hvor alle journalister drikker sig i hegnet til årets julefrokost.

DE FØRSTE 1000 sider kom nemlig ’tilfældigvis’ sent fredag eftermiddag – den store skeje ud-dag på redaktionerne såvel som i resten af landet.

Bortset fra den påfaldende bondesnu timing viste dokumenterne noget langt alvorligere: Adskillige afsnit – det ligner dem om Lene Espersens løgne og bortforklaringer – var streget over. Formentlig et plat forsøg på at beskytte hende og dermed regeringen. Censuren virker som noget fra en amerikansk B-film. Ikke civiliserede Danmark anno 2010.

OMBUDSMANDEN skal nu undersøge, om det virkelig kan være lovligt at slette alt det, man vil holde hemmeligt. Reglen for overstregninger er ellers, at det skal være personfølsomme oplysninger eller noget, der kan skade rigets sikkerhed.

DOKUMENT-BUNKEN har heller ikke endnu kastet lys over de stadig centrale sorte huller: Hvem tog beslutningen om at tilbageholde rapporten både for rigsrevisor og oppositionen? Hvorfor skal det være så hemmeligt?

OG VISER teksten under overstregningerne, at de øvrige ministre blot var opmærksomme på, at Lene Espersen havde løjet. Eller er ministerierne aktivt i gang med et cover up?